NAJJAČA ERUPCIJA NA SUNCU: Očekuje se pojačan sunčani vetar koji dolazi brzinom do 700 kilometara na sat

B.B.

15. 05. 2024. u 12:30

Najjača Sunčeva erupcija u ovoj godini i u ovom ciklusu solarne aktivnosti desila se juče, 14. maja, u 18.51 časova po našem vremenu, saopštila je Astronomska opservatorija u Beogradu, Stručno-istraživačka jedinca (SIJ) za praćenje Sunčeve aktivnosti, klimatskih promena i svetlosnog zagađenja

НАЈЈАЧА ЕРУПЦИЈА НА СУНЦУ: Очекује се појачан сунчани ветар који долази брзином до 700 километара на сат

Foto: Astronomska opservatorija

Erupcija se desila u aktivnom regionu označenom AR 3664, a njena jačina ocenjena kao X8.79, što je svrstava visoko na skali jačina ovih eksplozija, gde je najjača zabeležena imala oznaku H10!

- Usled ove eksplozije očekuje se pojačan Sunčev vetar koji će do površine Zemljine atmosfere i magnetnog polja doći danas ili sutra (u zavisnosti od brzine koja može biti do 700 kilometara na sat), a koji će biti iznad Evrope i Afrike - navodi se u saopštenju. -  U ovom regionu prethodnih dana je bilo nekoliko eksplozija koje su dovele do magnetnih bura i pojave polarne svetlosti koja se videla i sa naših geografskih širina. Usled rotacije Sunca očekuje se da ovaj region pređe na suprotnu stranu Sunca od one koja je okrenuta Zemlji, pa očekujemo mirnije kosmičke vremenske prilike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)