ODISEJ JE MRTAV: Ugasio se prvi komercijalni lunarni lender koji je sleteo na Mesec

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 03. 2024. u 15:38

AMERIČKI lender bez posade, koji je postao prvi privatni svemirski brod na Mesecu, zauvek se ugasio, saopštila je kompanija koja ga je napravila.

ОДИСЕЈ ЈЕ МРТАВ: Угасио се први комерцијални лунарни лендер који је слетео на Месец

Foto: Tanjug

Kompanija Intuitiv mašins sa sedištem u Hjustonu saopštila je u subotu da svemirska letelica Odisej nije uspostavila kontakt prošle nedelje kada se predviđalo da će njegove solarne ploče primiti dovoljno sunčeve svetlosti da uključe radio.

Lender se 22. februara spustio na Mesec pod nestabilnim uglom, ali je ipak uspeo da dovrši nekoliko testova i pošalje fotografije pre ulaska u višenedeljnu lunarnu noć.

Kompanija Intuitiv mašins se nadala da bi se letelica mogla "probuditi" kada ponovno dobije sunčevu svetlost, poput japanskog svemirskog broda SLIM koji je nezgodno sleteo prošlog meseca, prenose hrvatski mediji.

Kako su naveli u subotu na društvenoj mreži X, nakon nekoliko dana čekanja operateri su potvrdili da sistem napajanja lendera "neće izvršiti još jedan poziv kući".

-Ovo potvrđuje da se Odi zauvek ugasio nakon što je zacementirao svoje nasleđe u istoriji kao prvi komercijalni lunarni lender koji je sleteo na Mesec, navodi se u objavi.

Intuitiv mašins i NASA su ovu misiju pozdravili kao uspešnu, iako je naišla na brojne probleme na putu. To je takođe bilo prvo spuštanje američkog svemirskog broda na Mesec od misije Apolo 17 s posadom 1972. godine.

NASA planira da vrati astronaute na Mesec do 2030, a kompaniji Intuitiv mašins je platila oko 120 miliona dolara za ovu misiju, u sklopu inicijative za davanje teretnih misija privatnom sektoru i podsticanje lunarne ekonomije.

Odisej je nosio komplet Nasinih instrumenata dizajniranih za poboljšanje naučnog razumevanja lunarnog južnog pola, gde svemirska agencija planira da pošalje astronaute u okviru svog programa Artemis krajem ove decenije.

Ove godine Intuitiv mašins planira još dve misije na Mesec, kao deo NASA inicijative Commercial Lunar Payload Services, koja ima za cilj da uključi komercijalne kompanije u istraživanje Meseca.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!