ĐACI UČE I DA HODAJU: Projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" ima podršku đaka, nastavnika i roditelja

Lj. Begenišić

25. 03. 2024. u 11:07

Projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" koji je počeo u septembru prošle godine i u koji je uključeno 95 škola - 73 osnovne i 22 srednje - nailazi na veliku podršku nastavnika, roditelja i dece.

ЂАЦИ УЧЕ И ДА ХОДАЈУ: Пројекат Свако дете има право да одраста здраво има подршку ђака, наставника и родитеља

PREPORUKA Sport napolju deo brige o zdravlju, Foto Z. Jovanović

Projekat podrazumeva da đaci osnovnih škola imaju fizičko vaspitanje svaki dan, dakle pet puta u nedelji, a srednjoškolci četiri puta nedeljno. Nastavnici sa njima dodatno rade na razvoju fizičkih sposobnosti, realizuju se vežbe oblikovanja, vežbe za razvoj snage, pokretljivosti i koordinacije.

Nastavnici fizičkog kažu nam da je intezivniji rad na motoričkim sposobnostima dece neophodan, s obzirom na to da nove generacije odrastaju pored mobilnih telefona, tableta, video-igrica, u stanovima i u kućama, a ne u prirodi, u igri i kretanju.

A koliko je loša fizička sprema današnjih đaka, pokazuje i slučaj iz Niša gde su na đačkom krosu deca padala i povređivala se, a ortopedi imali pune ruke posla. U ortopedskoj ambulanti zbrinuto je njih desetak sa različitim povredama ruku i nogu, a jedna gimnazijalka je čak slomila ručni zglob.

Nastavnik fizičkog vaspitanja i predsednik Udruženja pedagoga fizičke kulture grada Niša Dejan Stojković kaže da to ne treba da čudi i da nove generacije ne umeju da hodaju po travi i neravnom terenu.

- Njihovi zglobovi nisu navikli na neravnine i travu, oni padaju i to napred direktno na glavu, odnosno na nos, pa polome nos ili padaju nazad pa se "dočekaju" na šake i onda se lome zglobovi i kosti ruku - objasnio je Stojković.

Zato je, kaže on, za svaku pohvalu realizacija projekta koji podrazumeva da se u određenim školama broj časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja poveća.

Ovaj projekat, inače, sprovodi se u školama koje ostvaruju jednosmenski rad na teritoriji čitave Srbije, a jedna od njih je i OŠ "Vuk Karadžić" iz Priboja u kojoj su projektom obuhvaćeni učenici prvog i petog razreda.

Rezultati na sistematskom

Rezultate projekta će kontinuirano pratiti nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a što je posebno važno praćenje se vrši i sistematskim pregledima pedijatara. Ministarstvo zdravlja je odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot-projektom.

- Smatramo da je ovaj projekat veoma značajan upravo zbog toga što omogućava ostvarivanje ciljeva koji se tiču napretka dece - kaže nam direktorka ove škole Jadranka Planinčić. - Na ovaj način omogućeno je da se od pet časova nedeljno minimum dva puta u toku nedelje stavlja akcenat na razvoj fizičkih sposobnosti kao što su snaga, izdržljivost, pokretljivost i brzina, zatim koordinacija i ravnoteža. Sa učenicima razredne nastave, a to su kod nas učenici prvog razreda, pojačano se radi na razvoju fizičkih sposobnosti, realizuju se vežbe oblikovanja, vežbe za razvoj snage, pokretljivosti i koordinacije. Za učenike predmetne nastave, a to su kod nas đaci petog razreda, dodatna dva časa omogućavaju temeljniji rad na motoričkom učenju i usavršavanju vežbovnih sadržaja. Ovo omogućava sistematičniji rad na podizanju fizičkih sposobnosti učenika, što vodi ka unapređenju opšteg zdravstvenog stanja i izgradnje zdravijih stilova života. Imajući u vidu i ukupan broj časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja na godišnjem nivou, kroz ove dodatne časove omogućavamo ponavljanje vežbovnih sadržaja, a to je posebno važno za učenike koji zbog svojih fizičkih i morfoloških karakteristika nisu bili u stanju da ovladaju svim motoričkim sadržajima u prethodnim razredima.

privatna arhiva

Jadranka Planinčić, direktor OŠ "Vuk Karadžić"

Naša sagovornica podseća da je projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" zajednički projekat tri ministarstva i to Ministarstva prosvete, sporta i zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!