NOVI SAD ĆE UGOSTITI AMERIKANISTE: Kongres od 30. juna do 5. jula naredne godine (FOTO)

J. S.

21. 03. 2024. u 12:10

KONGRES amerikanista - ICA, 58. po redu, sledeće godine od 30. juna do 5. jula biće održan u Novom Sadu - najavljeno je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

НОВИ САД ЋЕ УГОСТИТИ АМЕРИКАНИСТЕ: Конгрес од 30. јуна до 5. јула наредне године (ФОТО)

Foto: Grad Novi Sad

O značaju održavanja jednog od najprestižnijih svetskih naučnih skupova govorili su predstavnici Univerziteta, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Grada Novog Sada. Događaju su prisustvovali i predstavnici ambasada Republike Argentine, Meksika, Kraljevine Španije i Brazila, kao i čelnici ICA koji su istakli da će Međunarodni kongres amerikanista, osnovan 1875. godine u Francuskoj, obeležiti svoju 150 godišnjicu.

Čestitajući zaslužnima za dovođenje 58. izdanja Kongresa u Novi Sad, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac naglasio je da je razvoj kongresnog turizma jedna od mera Strategije održivog razvoja Grada.

- Naš grad se neprekidno razvija i mi aktivno radimo na unapređenju Novog Sada kao kongresne destinacije. Zato i ne čudi to što se u našem gradu svake godine organizuju brojne nadaleko poznate manifestacije i značajna takmičenja evropskog i svetskog nivoa. Novi Sad je uvek dobar domaćin gostima iz celog sveta. Uveren sam da će tako biti i tokom predstojećeg Kongresa amerikanista – izjavio je Igor Crnobarac.

Foto: N.Karlić

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović objasnila je da je sama kandidatura Univerziteta u Novom Sadu za organizaciju ovako značajnog svetskog događaja vredna velikog poštovanja.

- Naše Ministarstvo poslednjih godina intenzivno radi na uključivanju Srbije u najrazličitije tokove naučnih sadržaja, pokušavamo u našoj zemlji da razvijamo infrastrukturu za unapređenje nauke i inovacija, da budemo dobri domaćini međunarodnih skupova i neophodna podrška našim mladim naučnicima i istraživačima, da dosegnu visine o kojima sanjaju. Ovaj Kongres je sjajna prilika da se povežu naučnici najrazličitijih uzrasta i najšireg spektra obrazovanja, jer nauka treba i mora da bude univerzalan jezik – rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Po  rečima rektora Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejana Madića, tokom kongresa, Univerzitet u Novom Sadu biće svetski centar istraživača, profesora i stručnjaka iz 29 oblasti – od antropologije i umetnosti, preko egzaktnih nauka i novih tehnologija do obrazovanja, geografije i sporta.

- Želja nam je da naš kampus, rektorat i četiri fakulteta suorganizatora budu stecište vrhunske nauke, akademskog suživota, kulturnih programa i razmene znanja i ideja, iz kojih će proizići brojni novi vidovi saradnje i međunarodni projekti – istakao je prof. dr Madić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove