SAN MI JE DA UGOSTIMO ENTONIJA HOPKINSA: Janik Bison, junak popularne krimi serije "Detektiv Murdok", o novoj sezoni

NIKOLA DRAŽOVIĆ

16. 01. 2021. u 15:46

ZA atraktivnim kanadskim glumcem Janikom Bisonom, predstavnice lepšeg pola sa svih meridijana uzdišu već skoro deceniju i po. Tačnije, od 2008. godine, kada je prvi put obukao po meri skrojeno odelo viktorijanskog džentlmena savršenih manira, nezasite radoznalosti i britkog uma - inspektora Murdoka.

САН МИ ЈЕ ДА УГОСТИМО ЕНТОНИЈА ХОПКИНСА: Јаник Бисон, јунак популарне крими серије Детектив Мурдок, о новој сезони

Foto Vijasat

Na domaćim malim ekranima, Bisona smo u roli koja mu je obeležila karijeru gledali tokom devet uzbudljivih ciklusa, a u desetom, od 4. januara, radnim danima u 20.15, premijerno ga gledamo na kanalu Epik drama.

U kom pravcu nas vodi 10. krug Murdokovih avantura - saznaćemo u ekskluzivnom razgovoru za "TV novosti" sa zvezdom serije, Janikom Bisonom.

- Kako i dolikuje našem serijalu, startovali smo sa ubistvom. Od naprezanja malih sivih ćelija se nikada nećemo umoriti. A ovog puta imali smo i dodatnu poslasticu za ljubitelje "Murdoka", budući da nam je specijalna gošća u prve dve epizode bila britanska glumica Samanta Bond, koja je glumila čuvenu gospođicu Manipeni u četiri filma o Džejmsu Bondu. I to u onima u kojima je agenta 007 igrao Pirs Brosnan. Takođe, gledali smo je i u "Dauntaunskoj opati". Zaista je bila velika čast deliti kadar sa takvom zvezdom - otkriva, na početku razgovora za "TV novosti", Bison, dodajući da ga je oduševilo što glumici nije bio problem da napusti Veliku Britaniju, i da se na nekoliko meseci zbog serije preseli u Kanadu.

- Zvučaće smešno, ali cela moja porodica je obožava. Morao sam da prokrijumčarim ćerku na set kako bi se upoznala sa njom - priznao je glumac.

* U "Murdoku" smo gledali i Samantinog kolegu iz "Opatije", glumca Brendana Kojla, a u jednoj od epizoda pojavio se i junak kultnih "Zvezdanih staza", Vilijam Šatner, kome je pripala rola američkog pisca Marka Tvena. Postoji li još neka zvezda koju biste rado ugostili?

- Postoji simpatična priča o tome kako je Vilijam Šatner pristao da snimi epizodu u "Murdoku". Naime, od prve sezone ova serija postala je veliki hit, i imali smo mnogo glumaca koji su sami želeli da se pojave, ali i onih koje smo mi pozvali. Jednog dana, čitajući novine, naišao sam na intervju sa Šetnerom. Novinar ga je upitao, s obzirom na to da je on jedan od najpoznatijih kanadskih glumaca, kako je moguće da se još nije pojavio u najpopularnijoj kanadskoj seriji. On je odgovorio kratko: "Pa, zato što mi to još niko nije ponudio". Istog trenutka sam ga našao na Fejsbuku, budući da, verovali ili ne, kolege zovem da gostuju u seriji najčešće preko društvenih mreža, i on je bez imalo dvoumljenja odmah pristao. A kada je reč o nekim, za sada neostvarenim, snovima, jedan od najvećih je da u "Murdoku" vidimo ser Entonija Hopkinsa. To bi bilo fenomenalno. Neprekidno razmišljam o tome koju bih mu ulogu dao.

* Prošla sezona bila je prilično stresna za vašu suprugu u seriji, doktorku Džuliju Ogden. Kako se njena priča nastavlja u ovom ciklusu?

- Ma, nije to ništa strašno za našu Džuli. Smrt je njena svakodnevica (smeh). Očekujem da će, kao posle nezgodnog pada, brzo ustati, otresti prašinu sa haljine i krenuti u obračun sa novim misterioznim ubistvom. Istina, Eva Pirs, koja ju je upucala u prethodnoj sezoni, a koja je opsesivno zaljubljena u Murdoka, zadala joj je snažan udarac. Ali, to vam je sudbina kad ste udati za najpoželjnijeg inspektora u Torontu (smeh). Dobro se bori ona.

Foto Vijasat

* Zahvaljujući serijama i filmovima iz epohe, u prilici smo da mnogo naučimo o vašoj istoriji. U aktuelnom ciklusu videćemo Toronto iz 1904. godine. Koji je bio najupečatljiviji trenutak ove sezone za vas?

- Meni je veoma zanimljivo to što ćemo gledaocima dočarati veliki požar koji je te godine zadesio Toronto, i uništio najveći deo grada. Požar je, naravno, samo paravan za ubistvo koje Murdok istražuje u tim epizodama, ali bilo je veoma izazovno dočarati kadrove te nesreće. U snimanje je bilo uključeno mnogo statista. Glumci su puzali kroz srušene i zapaljene građevine. Doživeli smo iz prve ruke sav užas koji su tada proživeli i građani Toronta. Na mene je najsnažniji utisak ostavio osećaj klaustrofobije dok si zarobljen između zapaljenih zidova, srušenih greda sa tavanice, priljubljen uz pod. Horor koji ne bih poželeo nikome.

* Šta je najzanimljivije što ste saznali tokom ovog putovanja na početak 20. veka?

- Možda to da su ljudi čak i tada razmišljali o osvajanju svemira, putovanju na Mars i o tome da ih na poslu zamene roboti. Veliki deo tih maštanja danas je stvarnost. Razmišljajući o tom vremenu, shvatio sam da oni koji ga romantizuju, mnogo greše. Oni nisu svesni da su tada asfalt i dobre cipele bili prava retkost. Uglavnom se hodalo u obući užasnog kvaliteta, po blatu do kolena. Takođe, higijena je bila privilegija elita, a većina radnika za hranu je morala da preživi pravu torturu ravnu bičevanju. Dakle, svi vi romantici, budite zahvalni na vašim brendiranim "komadima", restoranima brze hrane i anatomskim ulošcima. U 1904. ne biste "spojili" nedelju dana (smeh).

DžENTLMEN U MURDOKOVOM ODELU

* MNOGE dame misle da ste u Murdokovom odelu neodoljivi. Možda i nije sve tako loše bilo u to vreme, kao što ste nam opisali?

- Ono u čemu se mogu složiti sa vama jeste to da vam te uske pantalone i strukiran sako držanje tela dovode do savršenstva. Neki bi rekli "savršen stav", a ja bih to okarakterisao sa "ako malo jače udahneš, ili se brže okreneš - sve puca" (smeh). Zato i jesu, verovatno, svi iz tog vremena izgledali tako otmeno. Mada, moram priznati, volim sebe u Murdokovom odelu, jer delujem mnogo mlađe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku