ČELIČNE SPONE PRIJATELJSTVA : Počela nedelja kineske kulture u Novom Sadu(FOTO)

J. S.

21. 05. 2024. u 20:14

ZAJEDNO sa dragim gostom,članom Političkog biroa Centralnog komiteta komunističke partije Kine i sekretarom Opštinskog komiteta komunističke partije Kine u Pekingu Jin Lijem, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je danas svečanom otvaranju izložbe „Nasleđe i kreativnost" u okviru obeležavanja Nedelje kineske kulture u Novom Sadu.

ЧЕЛИЧНЕ СПОНЕ ПРИЈАТЕЉСТВА : Почела недеља кинеске културе у Новом Саду(ФОТО)

Foto Pres služba Grada NS

  Uglednog gosta koji je u Novi Sad stigao vozom "Soko" brzom prugom koju kineske kompanije grade od Novog Sada do Subotivce, Đurić je prethodno dočekao na novosadskoj Železničkoj stanici.

    -Programima u okviru „Nedelja kineske kulture" potvrđujemo da naš Novi Sad postaje mesto susreta i spona oko koje se pletu čelične niti prijateljstva  između kineskog i srpskog naroda. Važno je da naglasim značaj potpisivanja „Memoranduma o razumevanju i osnivanju zajedničkog Centra za umetničko stvaralaštvo" između novosadskog i pekinškog univerziteta, kao i Mreže kulturnih stanica u Novom Sadu.- naglasio je novosadski gradonačelnik uz podsećanje da  je Mreža kulturnih stanica Novog Sada do sada je realizovala desetak projekata u oblasti kulturne razmene između dve zemlje.

  Đurić je izrazio očekivanje da će   potpisivanjem Memoranduma o razumevanju biti stvoreni uslovi za još intenzivniju kulturnu razmenu koja ima ogroman potencijal. Očekuje se intenzivna saradnja u oblasti kinematografije i umetničke kaligrafije što je umetnička disciplina koja povezuje kulturnu  dve zemlje.

  Gradonačelnik je svoju besedu dobrodošlice zaključio   rečima predsednika NR Kine Si Đinpinga koji je tokom svoje nedavne  posete Srbiji, citirao srpsku poslovicu „Prijatelj je plod vremena".

  Visoki predstavnik iz Pekinga Jin Li naglasio je  značaj čeličnog  prijateljstva Republike Srbije i Narodne Republike Kine.Dodao je da  su radovi koje su radili umetnici sa kineskog i srpskog Univerziteta dokaz naših dobrih veza i odnosa koje na ovaj način jačamo još više.

   -Umetnost je civilizacijski rezultat i most koji nas povezuje. Današnja saradnja je sjajna stranica u našoj istoriji koja će produbiti i ojačati naše prijateljstvo a približiće nas obrazovno i kulturološki – rekao je Jin Li.

   Memorandum o razumevanju i osnivanju zajedničkog Centra za umetničko stvaralaštvo potpisan je između Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta Union u Pekingu i Mreže kulturnih stanica u Novom Sadu. Potpisnici su : rektor Pekinškog univerziteta, .Ču Guo Ting, rektor Univerziteta u Novom Sadu, Dejan Madić i koordinatorka Mreže kulturnih stanica u Novom Sadu  Violeta Đerković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!