RASTE UŽIČKI FESTIVAL: Erski džez postaje internacionalni

N. J.

17. 05. 2024. u 09:54

U organizaciji Udruženja ljubitelja džeza “Džezere” i Gradskog kulturnog centra Užice, u okviru programa “Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine”, od 23. do 25. maja biće održan treći po redu džez festival „Bazzum“.

РАСТЕ УЖИЧКИ ФЕСТИВАЛ: Ерски џез постаје интернационални

Grad Užice

Svi kocerti se održavaju u Narodnom pozorištu Užice, a posebnu atrakciju predstavlja dolazak vrhunskog američkog džez sastava „Yellow jackets”.

- Od prošle godine festival ima internacionalni karakter. Biće to najveći događaj koji GKC organizuje ove godine. Imamo odličnu saradnju i sa Muzičkom školom „Vojislav Lale Stefanović“, u kojoj je otvorena katedra za džez sa odsekom za solo pevanje. Postoje i najave da će u narednih desetak godina otvoriti još nekoliko katedri ne samo u nižoj, već i u srednoj muzičkoj školi – kaže Radiša Selaković, menadžer festivala.

Prvog dana festivala održaće se promocija biografije Četa Bejkera, o kojoj će govoriti muzičar Branko Marković, Zoran Jeremić i izdavač Duško Đukanović. U 19.30 časova festival će otvoriti kvartet Jovana Milovanovića, a od 21.30 koncert će održati “Yellow jackets“. Drugog dana u 19.30 časova nastupiće sastav Dušana Petrovića, a od 21.30 časova sekstet Branka Markovića i Ivana Ilića.

U okviru pratećeg programa, prvog dana u GKC održaće se promocija biografije Četa Bejkera, o kojoj će govoriti muzičar Branko Marković. 24. maja u 16 časova u Muzičkoj školi na programu je predavanje Ivana Ilića o tome kako se sluša džez, što je nastavak njegovog predavanja od prošle godine.

Poslednjeg dana u 14 časova Jelena Jovović će u Muzičkoj školi održati predavanje o istorijskoj ulozi vokala u džezu. Od 19.30 časova sviraće sastav Maje Jaku, a od 21. 30 časova sekstet Jelene Jovović.

Glavne zvezde festivala biće američki sastav „Yellow jackets“. Uz njih sviraće austrijski bend okupljen oko muzičarke Maje Jaku, kao i četiri sastava iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!