JASENOVAČKI PRIZORI MONAHINJE MARIJE: Srbi u zagrljaju Sina Božijeg (FOTO)

Никола Јанковић
Nikola Janković

23. 04. 2024. u 09:34

U istorijskom arhivu Užica otvorena je izložba slika monahinje Marije (Antić) iz ciklusa „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“.

ЈАСЕНОВАЧКИ ПРИЗОРИ МОНАХИЊЕ МАРИЈЕ: Срби у загрљају Сина Божијег (ФОТО)

N. Janković

Dela inspirisana događajima i zločinima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, snagom ikone i naivnog slikarstva, pred posmatračima su otelovljenje užasa i nad svime: sveprisutne božanske misli o Vaskrsenju.

Izložbu su upriličili Muzej žrtava genocida i Istorijski arhiv Užica u okviru programa „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“.

- Ovo je u izrazu najlepša i najjednostavnija izložba koju smo imali u Užicu, a najdublja u svom sadržaju i značenjima. Zato smo zahvalni jer imamo priliku da ova dela vidimo – rekao je Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užica, pozdravljajući publiku.

Nikola Radosavljević, programski direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida, istakao je izložba varira između ikonografije i savremenog likovnog izraza.

- Monahinja Marija deluje u sestrinstvu manastira Jasenovac, prizori koje vidimo dogodili su se u sistemu koncentracionog logora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Duboko emotivna, skoro logotipskog karaktera, dela nas upućuju na to kako je naš narod stradao i kako se sa smrću izborio, uz predstave užasa, stalnoprisutna je i ideja Vaskrsenja – naglasio je Radosavljević – Izložbu otvaramo tačno na 33. godišnjicu od osnivanja našeg muzeja posvećenog žrtvama genocida.

Izložbu je otvorio sveštenik otac Miloš Bosić, o Velikom postu, kada se pripremamo na pobedu života nad smrću.

- Ovo je velika izložba i na velike nas stvari podseća. Kroz istoriju smo puno stradali i podizali se. Od prvih vekova kada su hrišćani stradali od mnogobožačke rimske vlasti, sve do danas, ništa se nije promenilo. Hrišćani stradaju i kroz svetlost Vaskrsenja sagledavaju život. Žrtve su na ovim ikonama sačuvane, mi ih kao Crkva čuvamo, svi ovi ispovednici vere upisani su u Diptih, u naš kalendar, sačuvani su od zaborava za večnost - rekao je otac Miloš Bosić otvarajući izložbu – Njegoš kaže: „Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi.“ Mi vidimo sada, kako je monahinja Marija videla naše svete: u zagrljaju Sina Božijeg.

Izložba koja će potrajati i u narednim danima, privukla je veliki broj Užičana.

Utisak o viđenom je nepodeljen. Sličan je, isti je, kao onaj koji izaziva boravak na još jednom srpskom stratištu, u Starom Brodu: kao da u milosti Božijoj, prisustvujemo Vaskrsenju mučenika i sa njima, celog jednog stradalnog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)