"KOSAČ" PRKOSI BOMBAMA I ZLOUPOTREBI: Izložba čuvene fotografije Zorana Jovanovića Mačka i tribina u Pres centru UNS-a

M.A.K.

09. 04. 2024. u 17:52

U GALERIJI "Aksios" pri Pres-centru UNS-a (Knez Mihailova 6), povodom četvrt veka od NATO bombardovanja SR Jugoslavije,u četvrtak, 11. aprila, u 13 časova biće otvorena izložba koja će podsetiti na čuveni snimak foto-reportera "Večernjih novosti" Zorana Jovanovića Mačka - "Milosrdni anđeo - Kosač".

КОСАЧ ПРКОСИ БОМБАМА И ЗЛОУПОТРЕБИ: Изложба чувене фотографије Зорана Јовановића Мачка и трибина у Прес центру УНС-а

Foto Z.Jovanović

Potom će uslediti tribina pod nazivom "Kosač protiv NATO alijanse i mima". Fotografiju koja je stekla veliku popularnost, Jovanović je snimio 8. juna 1999. - poslednjeg dana NATO bombardovanja, a prvi put je objavljena sutradan, na naslovnoj strani "Večernjih novosti", kada je i potpisan dokument u Kumanovu o obustavljanju agresije.

- Simbolično ova fotografija je opisala sva naša stradanja za vreme agresije - kaže njen autor. - To je jedan od razloga zašto izlažem samo nju. Drugi razlog je što je ista doživela bezbroj kršenja autorskog prava kako u pisanim i TV medijima a posebno u elektronskim. Zato pored nje ovu postavku čini i 40 mimova izvedenih na više jezika koji su nastali širom sveta ali i kod nas u Srbiji.

O zloupotrebi "Kosača", ali i drugim kršenjima autorstva, posebno kada je reč o mimu, govoriće ispred Udruženje primenjenih umetnika i dizajnera Srbije Imre Sabo, foto-reporter. Učesnici tribine su i Dušan Mijatović, advokat i pravni zastupnik OFA (Organizacija fotografskih autora), Miroslav Predojević, fotograf, predsednik Foto saveza Srbije, Goran Sivački, ispred Udruženja novinara Srbije. Moderator će biti glumac Luka Jovanović Dživdžanovski. Foto-reporter "Večernjih novosti", autor "Kosača" i organizator tribine Zoran Jovanović Mačak poziva sve koji smatraju da nešto imaju da kažu na ovu temu, da se priključe tribini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave