POSLEDNJI DAN VUJASINOVIĆEVE U filmu "Dada: prkosni svedok" naslovnu ulogu tumači Hana Selimović

V.STRUGAR

09. 04. 2024. u 17:10

VEST o snimanju dugometražnog filma "DADA: prkosni svedok", stiže na tridesetogodišnjicu tragične smrti novinarke Dade Vujasinović (10. februar 1964 - 8. april 1994), a radi se po ideji i u režiji Elizabete Betinski, naše umetnice koja živi u Los Anđelesu.

ПОСЛЕДЊИ ДАН ВУЈАСИНОВИЋЕВЕ У филму Дада: пркосни сведок насловну улогу тумачи Хана Селимовић

foto Vikipedija

Biće to priča o poslednjem danu Dadinog života i devedesetim godinama prošlog veka. Naslovnu ulogu igra Hana Selimović, dok će se u glavnoj muškoj ulozi pojaviti Marko Grabež.

Kako se najavljuje, namera autora je da podsete na lik i delo ove neobično hrabre, požrtvovane i jedinstvene novinarke naše savremene istorije i opomenu da je ne zaboravimo.

Scenario je napisao Vuk Bošković, dok će film producirati Gabrijela Tana, poznata po filmskim i televizijskim projektima koji su visoko vrednovani, nagrađivani i gledani ("Filomena", The Dig, "Vojvotkinja") u saradnji sa izvršnim producentom Vladimirom Dekićem i partnerima iz Velike Britanije, SAD i Srbije.

foto B.E. Alen

Elizabeta Betinska je istraživala lik i delo Dade Vujasinović i na njen predlog počeli smo još prošle godine da razvijamo projekat. Prvi međunarodni kontakt bio je sa producentkinjom Gabrijelom Tanom (inače ćerkom Dan Tane), čiji su filmovi nominovani za Oskar. Odmah je prepoznala važnost teme i scenarija kao projekat koji globalno može biti zanimljiv, s obzirom na poziciju istraživačkih novinara u svetu - objašnjava Vladimir Dekić. - Bavimo se Dadinim poslednjim danom kroz njen susret sa prijateljem, koji se zaista desio te večeri. Inače, scenario nema trilerski zaplet, niti imamo nameru da "istražujemo" ubistvo, već se bavimo okolnostima.

Kako saznajemo, podela nije velika, a pored glavnih junaka u filmu se pojavljuju i neki drugi realni likovi iz Dadinog neposrednog profesionalnog okruženja.

- Ne radimo nikakve rekonstrukcije događaja, niti se bavimo Dadinim odlascima na ratišta. Hteli smo kamerni format i film koji baziramo na razgovoru dvoje ljudi među zidovima jedne sobe...

Osim glavnih protagonista, ostala glumačka imena se još ne znaju, ali je izvesno da će u filmu igrati i jedna američka zvezda. Plan je da snimanje počne tokom leta u Beogradu, da se do kraja godine finišira projekat, a već se razmišlja i koji bi od festivala bio najpogodniji za svetsku premijeru. Autorski deo ekipe je iz Srbije, dok će direktor fotografije biti poznati američki snimatelj Dejvid Mekfarland.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave