DULE SAVIĆ U INZBRUKU: Humanitarna projekcija filma i gostovanje fudbalske legende u Austriji

V.C.S.

08. 04. 2024. u 15:06

SRPSKA pravoslavna omladina Insbruka SPOJI organizuje humanitarnu austrijsku premijeru dokumentarno-sportskog filma"Dule Savić - A u Londonu muk"", koja će biti održana 21. aprila u 18 časova, u bioskopu "Metropol kino" u Inzbruku. Specijalni gosti biće Dušan Dule Savić, legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala, kao i Oliver Paunović, producent filma.

ДУЛЕ САВИЋ У ИНЗБРУКУ: Хуманитарна пројекција филма и гостовање фудбалске легенде у Аустрији

FOTO: M. Vukadinović

Sav prihod od ove premijere namenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i najugroženijim slučajevima u Tirolu.

Ovaj dokumentarni film bavi se profesionalnim dostignućima fudbalske legende, sniman je na fudbalskom stadionu "Jedinstva" u Ubu, gde je Dule počeo karijeru, i u kući Savićevih roditelja, njegovoj rodnoj kući, u Beogradu, na Zlatiboru, i na Marakani.

Dule je glavna zvezda filma, tu su i njegova supruga Marina, Dragan Džajić, Peca Popović, Dragan Gagi Jovanović, Matija Bećković, Pižon, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević, kao i partizanovci: Emir Kusturica, Bjeković, Ivenčević, Stojković...

Dušan "Dule" Savić je fFudbal počeo da igra u lokalnom klubu "Jedinstvo" iz Uba. U martu 1972. godine stigao je na Marakanu, da bi odigrao probnu utakmicu nakon koje je odmah bio uključen u klupski podmladak Crvene zvezde.

FOTO: M. Vukadinović

 

Dve godine kasnije, 1974, postaje Zvezdin prvotimac. Za prvi tim crveno-belih nastupao je od 1973. do 1982. godine. Odigrao je 258 zvaničnih utakmica i postigao 149 golova - treći je strelac u istoriji kluba. Osvojio je dve šampionske titule 1977. i 1980. godine, i jedan Kup 1982. godine.

Proveo je šest sezona u francuskoj Prvoj ligi (Lil, Kan). Šest meseci igrao je i u španskoj Prvoj ligi za Sporting iz Hihona.

U 19. godini debitovao je za tadašnju jugoslovensku reprezentaciju protiv Holandije, kada je postigao gol. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku