NEDVOSMISLENA PRIVLAČNOST KLASIČNE LEPOTE: Slike Igora Jovanovića u Kući legata

M.A.K.

28. 03. 2024. u 16:32

U GALERIJI Kuće legata (Knez Mihailova 46), na izložbi "Drugi prostor", od 28. marta, pred publikom su slike Igora Jovanovića.

НЕДВОСМИСЛЕНА ПРИВЛАЧНОСТ КЛАСИЧНЕ ЛЕПОТЕ: Слике Игора Јовановића у Кући легата

Foto: V. Ulardžić

Prema rečima Đorđe Kadijević, veterana naše istorije umetnosti i reditelja, Jovanovićeve slike imaju nedmosmislenu privlačnost, jer u sebi nose nešto od klasičnog osećanja lepote:

- Radi se, znači, o jednom darovitom čoveku koji je to dokazao svojom nesumnjivom energijom i sposobnostima u neadekvatnoj i ne samo lokalnoj nego opštoj sredini u kojoj vlada opšte stanje duha oličeno u panorami ordinarne stvarnosti u kojoj živimo sa neshvatljivim činjenicama da se u ovo vreme na početku 21. veka oko nas događaju klasični ratni sukobi sa svim strahotama o čemu još uvek žive individue koje su preživele Drugi svetski rat, jednostavno nikada nisu mogli da poveruju da je to moguće - zaključuje Kadijević.

Istoričar umetnosti Dragan Milivojević Pale, ističe da je Jovanović izgradio prepoznatljiv likovni izraz, zasnovan na iskustvima generacija pre njega:

- Njegovo delo nije samoniklo. Pronašao je svoj put i on ga dalje uspešno nadograđuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu