BITEF OTVARA BORO DRAŠKOVIĆ: Novo izdanje beogradskog festivala počinje 3.oktobra

V.V.S.

01. 10. 2023. u 13:50

REDITELj Boro Drašković, jedan od poslednjih osnivača Bitefa, otvoriće ovogodišnje 57. izdanje - saopštio je juče Miloš Latinović, direktor Bitef teatra i istoimenog festivala.

БИТЕФ ОТВАРА БОРО ДРАШКОВИЋ: Ново издање београдског фестивала почиње 3.октобра

foto "Novosti"

Pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija", od 3. do 10. oktobra (u selekciji Nikite Milivojevića) biće izvedeno osam predstava u takmičarskom programu, a u Danu prologa biće odigrana "Božanstvena komedija" Franca Kastorfa i Beogradskog dramskog pozorišta. U konkurenciji za priznanja su predstave iz Nemačke, Grčke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Belgije i Srbije,a litvansko ostvarenje "Sunce i more" - biće izvedeno čak osam puta u dva dana.

foto V.Danilov

Boro Drašković

Inače, Drašković je (uz Dejana Čavića) poslednji živi član Inicijativnog odbora i prvog festivalskog žirija 1967, u kome su bili Mira Trailović, Jovan Ćirilov, Borislav Mihajlović Mihiz, Ljubomir Muci Draškić, Slobodan Selenić, Predrag Bajčetić i Mlađa Veselinović.

Predsednica žirija biće prof. dr Ana Vujanović (Univerzitet umetnosti u Berlinu), članovi Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, i Iris Rafetzider, dramaturg festivala Viner Festvohen. Oni će odlučivati o najboljima, dobitnicima Gran pri "Mira Trailović" i Specijalne nagrade "Jovan Ćirilov".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku