DELA KOJA ZADIRU DUBOKO U ŽIVOT: Izložbom "Moć stvari" u Salonu MGB, Fakultet primenjenih umetnosti obeležiće 75.godišnjicu

M.Kralj

06. 07. 2023. u 14:48

PRVU generaciju Fakulteta primenjene umetnosti, osnovanog pre tačno sedam i po decenija pozdravio je i slikarski velikan Peđa Milosavljević.

ДЕЛА КОЈА ЗАДИРУ ДУБОКО У ЖИВОТ: Изложбом Моћ ствари у Салону МГБ, Факултет примењених уметности обележиће 75.годишњицу

Foto privatna arhiva

Na njegove reči, povodom izložbe "Moć stvari", prve manifestacije kojom će otpočeti obeležavanje 75. godišnjce, planirane za sredu 12. juli, u 19 časova, u Salonu Muzeja grada Beograda, podseća Ljubica Jelisavac Katić, koja je uz Milicu Perić, autor postavke sa delima profesora i saradnika u nastavi.

- A šta da vam kažem o onome što i sami znate: da je ova umetnost osnovna - zapisao je, između ostalog Milosavljević u "Zdravici apsolventima, umetnicima i saradnicima primenjenih umetnosti", objavljenoj 1958, u časopisu "Mozaik". - Svestrana. Potpuna. Da zadire duboko u život. Da njeni koreni i njena široka senka odlaze daleko. Da je ona ogledalo svega: duha i ukusa, znanja, blagostanja, da odaje lice i naličje. I da mnogo znači da li cveta, živi ili izumire. I da silno znači što se s vama rađa!

Foto privatna arhiva

Julija Protić. Belo kao sneg

A pri rađanju ove visokoškolske ustanove, novembra 1948, likovni umetnici, poput Branka Šotre, Mihaila S. Petrova i Ivana Tabakovića, smatrali su da treba slediti ideje, pre svega, Bauhausa, kao i ruskog suprematizma i zapadnoevropskog i američkog advertajzinga i dizajna. Akademija primenjenih umetnosti imala je tada osam odseka i nekoliko godina potom uspostavila kontinuiranu i brižljivo vođenu izložbenu aktivnost.

Foto privatna arhiva

Arpad Pauri, Arktička morska čigra

Nastavu je vodila plejada izuzetnih; arhitekte Đorđe Krekić, Momčilo Belobrk i Aleksandar Sekulić, vajar Radeta Stanković, slikari Ivan Tabaković, dr Sergije Lebedev, Vasa Pomorišac, Vinko Grdan i Anton Huter. Grafiku su predavali Mihailo S. Petrov i Matija Zlamalik, slikar Milenko Šerban predavao je scenografiju, kostimografiju Milica Babić, tekstil Iva Vrinjanin. Teorijske i praktične predmete držali su dr Stanislava Kolarić, dr Pavle Vasić, Ivan Lučev, Branko Šotra, Jefta Perić, Dragutin Mitrinović i Dragoslav Stojanović Sip.

Foto privatna arhiva

Maja Studen, Igra ili stvarnost

- Danas, više od sto profesora i saradnika Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, podučava polaznike šesnaest modula, u okviru četiri studijska programa: vizuelne komunikacije, dizajn, konzervacija i restauracija i primenjena umetnost - objašnjava u katalogu autorka Jelisavac Katić. - Uporedo sa misijom edukovanja mladih na svim nivoima studija, oni usavršavaju lične umetničke i teorijske postavke. Paralelan rad u brojnim umetničkim poljima sam po sebi govori o njihovom razumevanju savremenih tendencija u širokom dijapazonu delatnosti, potvrđenom učešćima u kompleksnim međunarodnim projektima.

Foto privatna arhiva

Mirrko Vujčić, Catzz cat bad

Izložba u Salonu MGB "Moć stvari" predsatviće dela 98 autora uključenih u nastavu, dok će u novembru biti organizovana izložba njihovih nagrađenih studenata, u Konaku kneginje Ljubice. Obeležavanje jubileja pratiće i nove monografije i izdanja FPU, kao i centralna svečanost na Dan fakulteta, 26. novembra.

Foto privatna arhiva

Ninoslav Vićentić, Čehov motivi

- Prethodna izložba aktuelnih profesora bila je održana takođe u Muzeju grada Beograda, ali u Resavskoj ulici, leta 2018, povodom 70 godina Fakulteta. Sada, nakon pet godina, prilika je da se podmlađeni kadar nadoveže u vrednosnoj vertikali ustanove respektabilnog trajanja i bogate tradicije - smatra Ljubica Jelisavac Katić, napominjući da bi bolje uslove rada u budućnosti, trebalo da omogući nova zgrada, čiji je idejni projekat nedavno prezentovan.

Predistorija duža od veka

PREMA rečima Ljubice Jelisavac Katić, još 1895, u Srpskoj crtačkoj i slikarskoj školi Kirila Kutlika, započinje proces obrazovanja u oblasti primenjene umetnosti, a čije će tekovine naslediti srednja Škola za primenjenu umetnost (1938). Ona će, tri godine posle rata, prerasti u Akademiju primenjenih umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)