BORIO SE ZA GLUMAČKU ČAST: U Jugoslovenskoj kinoteci održan komemorativni skup u čast Vladana Živkovića

V. N.

13. 01. 2022. u 22:40

KOMEMORACIJA povodom smrti dramskog umetnika Vladana Živkovića (1941-2022), koji je bio predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije i član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, održana je danas u prisustvu porodice, prijatelja, kolega i poštovalaca u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

БОРИО СЕ ЗА ГЛУМАЧКУ ЧАСТ: У Југословенској кинотеци одржан комеморативни скуп у част Владана Живковића

Članovi porodice, Foto P. Milošević

Glumac i član predsedništva UFGS Radomir Nikolić istakao je da je Živković bio naš "najlepši glumački glas", kome je pored svih uloga na filmu, televiziji i u radio dramama najbitniji bio rad na organizaciji festivala glumačkih ostvarenja Filmski susreti u Nišu, kome je posvećivao "neverovatnu energiju". Prema Nikolićevim rečima, nakon što je dobio da igra ulogu Zorana Radmilovića u filmu "Toma", Živković je počeo da mu se obraća sa "kume" - pošto mu je Radmilović bio venčani kum:

- Otišao je čovek koga sam voleo kao kuma i kao najrođenijeg dedu - rekao je Nikolić.

Predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan je istakla da je Živković bio u UO u godinama "kada mu sve to nije trebalo, niti je morao da se nekome dokazuje, niti je morao da ulazi u sukobe sa čitavom filmskom industrijom".

- Nikada ni jednog trenutka nije hteo da se povuče. Neposredno pred smrt, kada je krenula poslednja kampanja protiv FCS, pozvala sam ga da ga pitam da ga isključimo iz toga, da ga spasim da bolesne dane ne provodi braneći se od besmislenih napada. Rekao je: "Ja nikad ne odstupam Jeco. Stojim uz tebe" - rekla je Trivanova.

Radomir Nikolić, Foto P. Milošević

Prema njenim rečima, Živkovićeva borba tokom boravka u FCS-u je bila za status, mesto i živote glumaca:

- Svaki njegov razgovor na UO je bio o tome na koji način pravno, ljudski da se vrati dostojanstvo glumcu koji je postao vlasništvo producenata i onih koji imaju novac.

Filmski poslenik i kritičar Dejan Dabić je ocenio da je Živković "bio sinonim za Filmske susrete". Prema njegovim rečima, Živković je bio i bard dramskog stvaralaštva pošto je "glasom koji je bio tako dominantan" iza sebe ostavio biše od 700 uloga u radio - dramama.

Članovi porodice, Foto P. Milošević

Od Živkovićevih uloga na filmu i televiziji Dabić je izdvojio kao jednu od njegovih najboljih onu u "Doručku sa đavolom" (1971), a podsetio je i na njegove pamtljive likove u "Povratku otpisanih", Mileta Kontraša u seriji "Vruć vetar", Olivera Nedeljkovića u "Tesnoj koži", kao i u filmskoj trilogiji "Rad na određeno vreme". Da je bio "ozbiljan glumac sa ozbiljnom karijerom" Dabić je naveo njegovo pojavljivanje u ratnom filmu "Gvozdeni krst" legendarnog holivudskog reditelja Sema Pekinpoa snimanog u Jugoslaviji 1977. godine.

STAS, GLAS I UMEĆE

DIREKTOR Niškog kulturnog centra i Filmskih susreta Srđan Savić je ocenio da je Živković "imao stas, glas i glumačko umeće", dok je direktor FCS Gordan Matić istakao da mu je čast što je Živković poslednju ulogu odigrao u njegovom filmu "Pucnji u Marseju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!