RUSKA DUMA RATIFIKOVALA SPORAZUM: Rakiji i siru uskoro otvoren put u EAEU

J. Subin

22. 10. 2020. u 16:47

RUSKA Duma ratifikovala je sporazum o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije.

РУСКА ДУМА РАТИФИКОВАЛА СПОРАЗУМ: Ракији и сиру ускоро отворен пут у ЕАЕУ

Foto: Depositphotos

Kada budu i ostale zemlje članice stavile paraf na ovaj dokument, naša zemlja će početi sa bescarinskim izvozom dogovorene kvote za 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog kravljeg sira.

Inače, ovaj sporazum je potpisan u Moskvi pre godinu dana, a u dokumentu se navodi da se liberalizuje međusobna trgovina, u skladu sa odredbama sporazuma i pravila Svetske trgovinske organizacije. Da bi bio validan, treba da ga ratifikuju sve države EAEU. Nadležni u Ministarstvu trgovine, nadaju se da bi to moglo da bude tokom sledeće godine.

- Informacija koja je stigla iz Moskve je izuzetno važna, jer je Srbija to ratifikovala u februaru ove godine i ostalo je da to urade i druge zemlje članice EAEU - ispričala nam je Jagoda Lazarević, pomoćnik ministra trgovine za bilateralnu ekonomsku saradnju. - Najbitnije da je ratifikovala Rusija, jer je ona naš partner i najvaćnija država u ovoj uniji. Verujemo da će ostale zemlje uskoro potpisati, jer se čekalo na Moskvu.

Sadašnji izvoz ide na osnovu postojećeg dogovora sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Ali zbog olakšica koje smo dobili, bilo bi dobro da se što pre počne sa primenom, jer će to značiti i bolju mogućnost za srpske izvoznike.

Sporazum podrazumeva i da će sve strane sarađivati i razmenjivati informacije o standardima, tehničkim propisima i nadzoru tržišta. To uključuje akreditaciju, ispitivanje i sertifikaciju. A, sve je važno kako bi se sprečilo pojavljivanje bilo kakvih tehničkih prepreka u trovini. Osim toga, predviđeno je uvođenje elektronskog sistema za pružanje sertifikata o poreklu robe tokom carinjenja.

U 2018. godini izvoz iz Rusije u Srbiju dostigao je milijardu dolara, dok je uvoz iznosio nešto više od milijardu dolara.

DISBALANS

SA Rusijom imamo i veliki disbalans jer iz nje uvozimo cigarete, bez carine, a istovremeno naše domaće cigarete se izvoze uz visoku stopu carinskog opterećenja. To će sada biti promenjeno, a dobro će proći i proizvođači voćnih rakija i vinjaka u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku