SMRT RAISIJA NOVI OKIDAČ ZLATNE GROZNICE? Cena zlata dostigle novi rekord

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 05. 2024. u 20:24

SVETSKE cene zlata su dostigle novi rekordni nivo pošto su danas na njujorškoj berzi "Komeks" dostigle cenu od 2.449,89 dolara za uncu.

СМРТ РАИСИЈА НОВИ ОКИДАЧ ЗЛАТНЕ ГРОЗНИЦЕ? Цена злата достигле нови рекорд

Foto AP

Kako prenosi Rojters, rast cena zlata je podstaknut očekivanjima da će američka centralna banka FED uskoro smanjiti kamatne stope zbog prošlonedeljnih podataka o usporavanju stope inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

FED nije zvanično saopštio jasan stav o kamatnim stopama, ali investitori se već klade na njihovo smanjenje, a niže kamatne stope američke centralne banke bi povećale privlačnost zlata za ulagače.

Kineska centralna banka i druge svetske banke nastavljaju da kupuju zlato kako bi diverzifikovale svoje rezerve i smanjile zavisnost od američkog dolara, što uz napetost na Bliskom istoku dodatno podstiče rast cena ovog metala.

Na poskupljenje zlata se nadovezao i rast cena srebra koje se u 13.20 časova prodavalo za 32,015 dolara po unci, što je najviše od 2012. godine.

Jedno od objašnjenja za rekordne cene zlata, daju i eksperti koji tvrde da sve to ima veze sa smrću iranskog lidera Ebrahima Raisija.

Pojedini eksperti tvrde za RT na ruskom jeziku, kako su učesnici finansijskog tržišta emotivno reagovali na vest o smrti iranskog predsednika i budući da strahuju od zaoštravanja geopolitičke situacije na Bliskom istoku počinju aktivno da kupuju plemeniti metal kako bi uštedeli novac u slučaju različitih rizika.

-Smrt iranskog predsednika bi zaista mogla da postane kratkoročni špekulativni pokretač viših cena zlata. Ipak, ključni faktor poskupljenja plemenitog metala i dalje ostaju očekivanja nižih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, primetio je u razgovoru za RT Dmitrij Pučkarev, stručnjak za berzu BCS "Vrld ov investment".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu