MINISTARKA ĐEDOVIĆ OBIŠLA RADOVE: Izgradnjom vetroparka "Kostolac" stvaramo uslove za jednu novu "Elektroprivredu Srbije" (FOTO)

Novosti online

21. 05. 2024. u 13:05

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas radove na izgradnji vetroparka "Kostolac", prvog vetroparka "Elektroprivrede Srbije".

МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ ОБИШЛА РАДОВЕ: Изградњом ветропарка Костолац стварамо услове за једну нову Електропривреду Србије (ФОТО)

Foto: MRE

- Vetropark "Kostolac" pravi je primer kako stara rudarska odlagališta mogu da se iskoriste za projekte obnovljivih izvora energije. Ovim projektom, kao i solarnom elektranom "Petka", koja se gradi na obližnjem starom pepelištu, stvaramo uslove za jednu novu "Elektroprivredu Srbije" - poručila je ministarka. 

Ona je dodala da će Ministarstvo, kao i do sada, budno pratiti nastavak gradnje vetroparka.

Foto: MRE

- Bilo je određenih kašnjenja zbog pomeranja rokova projektovanja. Država je svoj posao kada je reč o dozvolama za sada završila i sada je na izvođaču da radove završi u predviđenom roku. Završene su sve saobraćajnice i pristupni putevi, a u toku su radovi na temeljima i platformama. Deo opreme je već stigao, a ostatak je na putu iz Španije, Turske i Kine. Očekujemo da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne na leto kako bismo početkom naredne godine imali novi vetropark na mreži - rekla je Đedović Handanović. 

Obilasku radova na lokacijama buduće vetroelektrane Ćirikovac i Klenovnik prisustvovali su v. d. generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" Dušan Živković i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović. 

Živković je naglasio da će vetropark od 20 vetrogeneratora snage 66 MW proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava. 

Foto: MRE

- Investicija je vredna 144 miliona evra, od kojih 32,2 miliona izdvaja EPS, bespovratna sredstva Evropske unije iznose 30 miliona, dok je 80 miliona zajam KfW banke uz grant od 1,8 miliona evra. Ovaj projekat deo je promena proizvodnog portfolija EPS-a, odnosno deo jednog od najvažnijih razvojnih zadataka kompanije, a to je uvećanje udela obnovljivih izvora energije - rekao je Živković. 

Govoreći o značaju izgradnje vetroparka za Kostolac i Požarevac, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović podsetio je da je vetroelektrana samo jedan od projekata koje realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i EPS u tom delu Srbije.

Foto: MRE

- Mnogo je investicija već realizovano, a više njih je u toku, poput novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac B, dakle, prvo značajno proširenje energetskih kapaciteta dešava se upravo u Kostolcu. Dugujemo i veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i Ministarstvu energetike za izgradnju trafostanice Požarevac 2 - izjavio je Pavlović.

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA DEMOKRATIJA NA N1: Voditeljka odmah prekinula emisiju zbog onoga što je rekao profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)