NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

REKONSTRUISANO 2.500 KILOMETARA NISKONAPONSKE MREŽE: Sigurnije snabdevanje, bez kvarova

E.B.T.

20. 05. 2024. u 12:36

ZA manje od godinu dana rekonstruisano je 2.500 kilometara niskonaponske mreže, čime je obezbeđeno sigurnije snabdevanje građana u 20 lokalnih samouprava na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca. Na ovaj način se rešavaju višedecenijski problemi koji su posledica nedovoljnog ulaganja, a koje su građani osećali kroz prekide napajanja prilikom vremenskih nepogoda, kvarove na uređajima u domaćinstvu, pa i opasnost od neizolovanih provodnika.

РЕКОНСТРУИСАНО 2.500 КИЛОМЕТАРА НИСКОНАПОНСКЕ МРЕЖЕ: Сигурније снабдевање, без кварова

Foto AP

Ovo je danas izjavila ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, navodeći da je u rekonstrukciju te mreže uloženo oko 50 miliona evra. Ona ukazuje da je to samo deo ukupnih ulaganja u distributivni sistem, za koje je, kako ističe, ukupno predviđeno oko 440 miliona evra, što su istorijski najveća ulaganja u ovaj deo energetskog sistema.

- Od oktobra prošle godine, ugrađeno je više od 200.000 pametnih brojila, što će takođe uticati na manje gubitke na mreži i kvalitetniju uslugu za potrošače - naglašava ministarka. - U zamenu transformatora uloženo je oko 20 miliona evra, a do kraja 2023. zamenjena su 723 manja, kao i pet velikih, dok će preostalih 11 velikih biti zamenjeno do kraja leta.

Prema njenim rečima, rekonstrukcojom niskonaponske mreže Elektrodistribucija Srbije (EDS) omogućila je građanima kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom i ujedno stvorila uslove za značajne uštede u daljem poslovanju.

- Oko milion evra na godišnjem nivou će uštedeti EDS smanjenjem tehničkih gubitaka, odnosno rasipanja energije koja nije ni stigla do građana, troškova pregleda održavanja mreže i seče rastinja - rekla je ministarka.

Ona je dodala da je loša mreža ograničavala i mogućnosti za priključenje novih kupaca, posebno sa povećanjem broja zahteva građana za priključenje solarnih panela koje postavljaju na krovovima.

- Broj kupaca-proizvođača i instalisana snaga solarnih elektrana na krovovima prozjumera povećana je u prethodnih godinu i po dana šest do sedam puta - istakla je Đedović Handanović. - Danas na mreži imamo više od 3.000 kupaca-proizvođača, ukupnog kapaciteta većeg od 50 megavata, a rekonstrukcijom mreže stvoreni su uslovi za priključenje novih kupaca i povećanje snage kod postojećih.

ZAMENjENO 34.000 STUBIĆA

REKONSTRUKCIJA niskonaponske mreže obuhvatila je zamenu više od 34.000 drvenih stubova betonskim i zamenu neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopom.Ovo omogućava da snabdevanje potrošača bude sigurnije i efikasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)