MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE OGLASILO SE POSLE POVLAČENJA MLEVENE PAPRIKE SA ŠVAJCARSKOG TRŽIŠTA: Začin izvezen ispravan i u roku

G. V.

17. 05. 2024. u 16:17

SA rafova supermartketa u Švajcarskoj povučena je aleva paprika poreklom iz Srbije. Kako je objavio evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF), u ovom začinu prilikom redovne kontrole tržišta, otkriven je visok sadržaj alternaria toksina tenuazonske kiseline, zbog čega nije bezbedan za konzumaciju. Iz Ministarstva poljoprivrede, s druge strane, navode da je problematična paprika izvezena ispravna i u roku trajanja.

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ ОГЛАСИЛО СЕ ПОСЛЕ ПОВЛАЧЕЊА МЛЕВЕНЕ ПАПРИКЕ СА ШВАЈЦАРСКОГ ТРЖИШТА: Зачин извезен исправан и у року

Foto I. Mitrić

Kako stoji u obaveštenju RASFF, maksimalno dozvoljeni nivo ovog toksina u mlevenoj paprici iznosi 10.000 mikrograma po kilogramu. Međutim, u kontrolisanoj namirnici iz Srbije, otkrivena je količina od 15.102 mikrograma po kilogramu, što je za 51 odsto više od dozvoljene vrednosti. Ipak, nema podataka o preduzetim merama.

Povodom ovog slučaja, kratko se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede.

- Mlevena paprika poreklom iz Srbije izvezena u Švajcarsku, otpremljena je ispravna i to pre isteka roka trajanja - rekli su u resornom ministarstvu.

Inače, uzorkovanje ove paprike obavljeno je 18. septembra prošle godine uz napomenu da ovaj začin ima potencijalni rizik, ali nije definisana tačna opasnost po zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENAĐENJE NA ROLAN GAROSU: Teniser koji je baš iznervirao Novaka Đokovića mora kući, evo i zašto (VIDEO)