ZNANJE POBEĐUJE SRAH OD ATOMA: Direktorka Instituta "Vinča" Snežana Pajović o važnosti edukacije građana o nuklearnoj energetici

G. V.

15. 04. 2024. u 07:45

MORAMO edukovati građane o modernim nuklearnim tehnologijama, informisati ih kako se danas proizvodi nuklearna energija i objasniti im da je to čist oblik proizvodnje struje. Na taj način bi se otklonio opravdani strah ljudi, imajući u vidu različite incidente koji su se dešavali sa katastrofalnim posledicama.

ЗНАЊЕ ПОБЕЂУЈЕ СРАХ ОД АТОМА: Директорка Института Винча Снежана Пајовић о важности едукације грађана о нуклеарној енергетици

Foto: Printscreen/RTS

Ovo je izjavila direktorka Instituta "Vinča" Snežana Pajović, a povodom sve češćih najava državnog vrha o neophodnosti izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji. Prema njenim rečima, nuklearna tehnologija ključna je za ekonomsku i privrednu stabilnost zemlje, proizvodnju nuklearne energije i nuklearnu medicinu.

- Jedino proizvodnja nuklearne energije može da nadomesti nedostatak postojeće energije i to je najprihvatljiviji način proizvodnje iz nekoliko razloga - rekla je Pajović. - Prvo, zato što se proizvede dovoljna količina, koja može da omogući privrednu stabilnost zemlje. A s druge strane, zato što je to jedna čista tehnologija i ne dolazi do zagađenosti vazduha.

Uporedo sa razvojem modernih savremenih tehnologija za proizvodnju nuklearne energetike razvile su se i tehnologije koje podrazumevaju primenu, razvoj i kontrolu sigurnosnih i bezbednosnih mera. One obezbeđuju da se prevaziđu i izbegnu nepredvidive situacije.

- Od samog pomena nuklearne energetike, odmah se pomišlja na neke strašne havarije. Kako bi se prevazišli panika i strah, naši građani treba da znaju da na taj način štitimo životnu sredinu i omogućavamo energetsku stabilnost zemlje, kao i da se nuklearna energija ne primenjuje samo u energetici. Ne moraju svi građani da budu stručnjaci, ali treba da imaju elementarne informacije o tome gde su stigle tehnologije koje se odnose na proizvodnju nuklearne energije, gde sve imaju primenu, koji je njihov značaj i koji je benefit - rekla je ona.

Prema rečima direktorke "Vinča", u okolnim zemljama već se nalaze nuklearne elektrane, pa kada bi se kojim slučajem dogodila havarija, svakako bi svi u regionu osetili štetne posledice. Srećom, paralelno se razvijaju i tehnologije koje sadrže bezbednosne i preventivne mere, stalna testiranja i meranja, tako da je predvidljivost nastanka teških situacija izuzetno visoka. Kako je rekla, za bavljenjem nuklernom energetikom važno je formirati stručne timove, na čijem čelu bi bili eksperti.

- Visoke tehnologije moraju podrazumevati i primenu visoke bezbednosti - navela je Pajovićeva.

Mapa puta za elektranu

AKO se Srbija odluči da izgradi nuklearnu elektranu, morala bi da sledi tzv. mapu puta koja je propisana od Međunarodne agencije za atomsku energiju. To je izbor mesta gde bi se gradila nuklearna elektrana, izrada infrastrukture, analiza elektroenergetske mreže, određivanje operatera nuklearne elektrane... Kada je reč o tehnologiji za nuklearne elektrane, Milica Ilić objašnjava da su na tržištu danas dostupni reaktori generacije tri i tri plus, čija je glavna odlika velika zastupljenost pasivnih sistema zaštite.

Viši naučni saradnik u Institutu Milica Ilić, objasnila je da je obrazovanje kadrova za nuklearne elektrane ozbiljan zadatak. Potrebno je proizvesti stručnjake različitih profila, kao što su nuklearni fizičari koji se razumeju u neutroniku, nuklearni hemičari koji se bave nuklearnim gorivom, inženjeri za hlađenje, za čvrstoću, za zaštitu od radioaktivnog zračenja...

- Imajući to u vidu, potrebno je preduzeti nekoliko koraka. Prvi bi bio da se podrže fakulteti na kojima bi trebalo da se osnuju ili osavremene kursevi iz nuklearne energetike, kako bi studenti stekli osnovna znanja. Drugi korak bio bi da se ti univerzitetski obrazovani studenti sakupe u jednom naučno-istraživačkom centru, poput "Vinče", kako bi izvršili specijalizaciju u saradnji sa ekspertima iz oblasti nuklearne energetike - smatra Ilić.

Pored proizvodnje električne struje, primena nuklearne energije je moguća u daljinskom grejanju, desalinaciji morske vode, raznim industrijskim procesima, kao i u proizvodnji vodonika koji se koristi u gorivim ćelijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?