PREPOLOVLJENE ISPORUKE BOINGA: Tromesečne isporuke smanjene na 83 aviona ili za skoro dvostruko manje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 04. 2024. u 21:46

ISPORUKE Boingovih aviona pale su u prvom tromesečju na najmanji broj od sredine 2021. godine, otkada se ta američka kompanija našla pod pojačanim inspekcijskim nadzorom, nakon što se u januaru tokom leta dogodio incident na jednom od njenih aviona modela "737 Maks 9".

ПРЕПОЛОВЉЕНЕ ИСПОРУКЕ БОИНГА: Тромесечне испоруке смањене на 83 авиона или за скоро двоструко мање

Foto: Tanjug/AP

Kompanija je predala kupcima 83 aviona od početka godine do 31. marta, što je znatno manje u poređenju sa 157 u prethodna tri meseca, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Kako navodi medij, Boing je samo u martu isporučio 29 letelica, ali dodaje da kupci i dalje naručuju nove mlaznjake od američkog proizvođača, koji zajedno sa Erbasom dominira na tržištu velikih mlaznih aviona.

Kompanija sa sedištem u Sijetlu prošlog meseca prijavila je porudžbine za 111 novih aviona.

Boing već više od pet godina ima probleme sa svojim avionima, uključujući i dve fatalne nesreće Boinga "737 maks" 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi, navodi Si-En-En (CNN).

U januaru je tokom leta kompanije Aljaska erlajns zabeležena eksplozija na boku Boingovog aviona "737 Maks" , koja je stvorila rupu na trupu.

Od nesreće, Federalna uprava za vazduhoplovstvo je pregledala Boeingovu proizvodnju 737 Mak i zabranila proizvođaču aviona da poveća proizvodnju mlaznjaka dok ne dovrši procedure kontrole kvaliteta.

Bezbednosni problemi su doveli do kumulativnog gubitka Boinga od više od 31 milijarde dolara.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave