TROTINETI OD JUNA S OBAVEZNOM NALEPNICOM: Izdavanje košta 2.060 dinara i dobija se na 150 predajnih mesta

Vojislava Crnjanski Spasojević

09. 04. 2024. u 17:51

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja podseća je da je 5. aprila na snagu stupio Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice na laka električna vozila. Posle 15. juna u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo trotineti sa ovom nalepnicom.

ТРОТИНЕТИ ОД ЈУНА С ОБАВЕЗНОМ НАЛЕПНИЦОМ: Издавање кошта 2.060 динара и добија се на 150 предајних места

Foto: P. Mitić

Naime, prema poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena je definicija lakog električnog vozila, po kojoj on predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka i mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i masa praznog vozila ne prelazi 35 kg. Samo trotineti koji ispunjavaju ove uslove moći će da se koriste u saobraćaju i to samo ako poseduju propisanu nalepnicu.

Pod terminom "laka električna vozila" ne podrazumevaju se monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i sl.

Pravilnik precizira proceduru za podnošenje zahteva za dobijanje nalepnice, dat je obrazac zahteva i način popunjavanja, kao i spisak potrebne dokumentacije, od čega je najvažnija tehnička dokumentacija za električni trotinet iz koje se mogu utvrditi marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Ova dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine.

Prilaže se i očitana lična karta za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica, izjava propisana pravilnikom, na propisanom obrascu i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060 dinara, od čega cena usluge izdavanja nalepnice iznosi 1.560 dinara, a cena obrasca nalepnice 500.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja se nalaze u informaciji objavljenoj na zvaničnom internet sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja www.abs.gov.rs, a koja obuhvata spisak od 80 gradova i opština, odnosno više od 150 predajnih mesta.

- Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987. Apelujemo na sve vozače lakog električnog vozila da poštuju saobraćajne propise, da uvek koriste zaštitnu kacigu i nose svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom - poručuju iz Agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave