"SRBIJA OSTVARUJE POZITIVNE STOPE RASTA" Mali: Plan da naša zemlja 2027. godine pređe 100 milijardi evra BDP-a

Tanjug

09. 04. 2024. u 09:55

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija prethodnih godina i sada, uprkos pandemiji virusa korona i energetskoj krizi, uspeva da ostvaruje pozitivne stope rasta, o čemu svedoči i to što je prošle godine stopa rasta BDP-a bila 2,5 odsto.

СРБИЈА ОСТВАРУЈЕ ПОЗИТИВНЕ СТОПЕ РАСТА Мали: План да наша земља 2027. године пређе 100 милијарди евра БДП-а

Foto: Marija Stevanović

On je na sastanku poslovnog saveta Francuska-Srbija tokom posete delegacije Srbije Francuskoj, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je plan da Srbija 2027. godine pređe 100 milijardi evra BDP-a.

- Kao što je rekao predsednik, mi držimo pod kontrolom naš javni dug prema BDP-u i on je u martu bio 47,7 odsto, a danas je 48,5 odsto, a po našim konzervativnim procenama nikada javni dug neće preći 55 ili 56 odsto. Kao što ste čuli, francuske kompanije zapošljavaju više od 11.000 ljudi u Srbiji - rekao je on.

Istakao je da Srbija, istorijski gledano, ima rekordan broj zaposlenih i da su sve mere koje su preduzimane u poslednjih nekoliko godina, bez obzira na svetsku krizu, dale rezultate.

- Stopa nezaposlenosti je rekordno niska, 9,1 odsto. Samo radi poređenja, 2012. godine je bila 25,9 odsto - naglasio je on.

Kako je naglasio, Srbija želi da ima više investicija i otvori više radnih mesta i dodao da zemlja iz godine u godinu obara rekorde.

Naglasio je da se Srbija pokazala kao izuzetno atraktivna investiciona destinacija, delom i zbog francuskih kompanija koje učestvuju u tome.

- Kada razgovarate sa investicionom zajednicom, od njih ćete čuti da su javne finansije Srbije već na 'investicionom' rejtingu' i želimo da tako i ostane - naveo je Mali.

Predstavio je program "Srbija 2027" i dodao da naša zemlja želi da pronađe način da nastavi da raste.

- Planiramo da u naredne tri, tri i po godine uložimo oko 18 milijardi evra, samo da dostignemo ovaj cilj da BDP bude na nivou od 100 milijardi evra u 2027. Podelili smo ovaj plan u šest grupa. U suštini idemo na povećanje naših plata, povećanje minimalne zarade, povećanje penzija u Srbiji, čime se zapravo povećava životni standard - rekao je Mali.

Podsetio je da je plan da dostignemo prosečnu platu 2027. godine od 1.400 evra.

Radi poređenja, 2012. godine prosečna plata u Srbiji je bila 331 evro, tako da je to velika promena i veliki korak napred, naglasio je Mali.

Govoreći o važnim projektima, izdvojio je projekat Bio4, najveći biotehnološki kampus koji se gradi u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, koji će u osnovi potpuno promeniti perspektivu industrije veštačke inteligencije i IT inovacije u celom regionu.

- Srbija želi da i dalje bude lider u ovoj oblasti. Očekujemo od IKT industrije da izveze više od 10 milijardi evra samo tri i po godine kasnije. O tome je govorio predsednik. Pogledajte samo brojke, jer mnogo ulažemo u infrastrukturu, u puteve, u železnicu. Pogledajte koliko je kilometara novih auto-puteva u Srbiji. Onda pogledajte šta će se zapravo desiti do 2024. Isto važi i za železničku infrastrukturu. Gradimo brzu železničku mrežu u Srbiji, deo do Novog Sada je već završen, kao što znate. Deo do mađarske granice biće završen do kraja godine. Gradićemo i brzu prugu do Niša, do granice sa Severnom Makedonijom. To je okosnica budućeg razvoja što se industrije tiče i mi ćemo to nastaviti da radimo - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, program "Srbija 2027" je sveobuhvatniji, pokriva svaku industriju.

Istakao je da je suština da Srbija ulaže u zelenu tranziciju, u energetiku, poljoprivredu.

- Jako smo se borili prošle godine da osvojimo Ekspo 2027. Pobedili smo protiv SAD, pobedili smo protiv Argentine, protiv Tajlanda, protiv Španije i Srbija će 2027. godine biti centar sveta. Planiramo ogromne infrastrukturne radove u tom pogledu, ne samo u Beogradu već i u Srbiji - rekao je Mali.

BONUS VIDEO: PREZENTACIJA O VAŽNIM PROJEKTIMA: Ministar Mali u Parizu predstavio planove za budućnost Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave