GRAĐANIMA ZVEZDARE 20 MILIONA ZA IZOLACIJU I STOLARIJU: Dodeljeni ugovori za 108 domaćinstava

E.B.T.

28. 12. 2023. u 15:39

MINISTARSTVO rudarstva i energetike i lokalna samouprava obezbedili su za građane Zvezdare 20 miliona dinara kojima se subvencioniše zamena stolarije i kotlova, izolacija fasade, ugradnja solarnih panela.

ГРАЂАНИМА ЗВЕЗДАРЕ 20 МИЛИОНА ЗА ИЗОЛАЦИЈУ И СТОЛАРИЈУ: Додељени уговори за 108 домаћинстава

Foto: B. Marčeta

Ovo je danas izjavila resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović nakon uručivanja ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost za 108 domaćinstava na ovoj beogradskoj opštini. Ona je navela da se na javni poziv prijavilo oko 180 građana, a da je broj dodeljenih ugovora više od dva puta veći nego u prethodne dve godine zajedno.

- Ugovore o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstava, u okviru javnih poziva koji se sprovode u 131 gradu i opštini, do sada je dobilo više od 2.000 domaćinstava – rekla je ministarka. - Obezbedili smo sredstva da u 2023. i u naredne četiri godine ukupno 50.000 domaćinstava dobije subvencije za energetsku efikasnost.

Ona je navela da će za one koji žive u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, javni pozivi biti produženi do početka februara, u okviru posebnog programa koji se sprovodi u 15 gradova i opština.

PRAVO NA OLAKŠICE OSTVARILO 160.000 NAJUGROŽENIJIH

MAKSIMALNE popuste za racionalnu potrošnju energije od 40 odsto iskoristilo je čak 30 procenata domaćinstava u oktobru, a oko 160.000 najugroženijih, uključujući i penzionere, ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje - kaže ministarka energetike.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da je ova opština samo u poslednje dve godine realizovala devet projekata u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, od čega tri projekta sa resornim ministarstvom, kao i da je prvi solarni panel iz subvencija države postavljen upravo na Zvezdari.

- Nastavićemo da ulažemo u mere energetske efikasnosti pre svega zbog zdravlja stanovništa i smanjenja potrošnje fosilnih energenata, koje zagađuju životno okruženje i umanjuju kvalitet života svih nas – rekao je Jeremić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)