Cene nekretina u gradovima padaju - Istina ili dezinformacija

Promo

15. 10. 2023. u 18:26

Prethodne dve godine, 2021. i 2022. obeležene su značajnim rastom cena nekretnina u Srbiji, a uporedo i pojačanom potražnjom. Uprkos visokim cenama, prodaja nije opadala, već naprotiv.

Цене некретина у градовима падају - Истина или дезинформација

Foto: Free Images Pixabay

Za razliku od navedenih godina, 2023. godina, će se po svemu sudeći, završiti sa drugačijim trendovima, i kada je reč o cenama, ali i kada je reč o potražnji za nekretninama. Uočava se blagi pad cena, ali se ne uočava rast prodaje. Stoga smo istraživali da li je zaista došlo do pada cena nekretnina u gradovima Srbije ili je reč o dezinformaciji. U nastavku teksta, ćete pored toga saznati i kakva su predviđanja za budućnost, kada je reč o cenama stanova kod nas.

Aktuelne cene nekretnina i najtraženije lokacije

Republički zavod za statistiku, objavio je izveštaj za prvo polugodište 2023. godine u kome su navedene cene nekretnina u Srbiji. Prema tom izveštaju, prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u prvom polugodištu ove godine bila 214.017 dinara po metru kvadratnom, što predstavlja smanjenje cene od 1,8 odsto u odnosu na drugo polugodište 2022. godine.

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama. Međutim, uočava se trend blagog pada cena. Naime, prosečna cena u gradskim naseljima opalaje za 0,6 odsto u odnosu na drugo polugodište 2022. Tako trenutna prosečna cena za teritoriju Beograda iznosi 314.955 dinara po metru kvadratnom.

Novi Sad centar, Foto: Aca Milutinović

 

Kada je reč o mestima gde su najtraženije nekretnine Beograd, Novi Sad i Niš zauzimaju vrh liste. Ovo su ujedno gradovi u čijim opštinama cene kvadrata dostižu najviše cene. Tako je opština Savski venac ponela titulu najskuplje opštine sa cenom od 489. 634 dinara po metru kvadratnom.

U Novom Sadu, prosečna cena kvadrata se kreće oko 200.000 dinara, dok su Niš i Kragujevac nešto povoljniji sa prosečnom cenom od 150.000-160.000 dinara za kvadratni metar.

Kada je reč o razlici između novogradnje i stare gradnje, treba reći da što se ponude tiče, tu nema velike razlike. Gotovo je podjednak broj stanova se u nudi u novogradnji i staroj gradnji.

Kada je reč o razlici u ceni između nove i stare gradnje, ona postoji i nije zanemarljiva. U proseku, novoizgrađeni stanovi biće skuplji za oko 200 evra, od stanova u starogradnji.

G.Šljivić

Pored pomenutih lokacija, po velikoj potražnji, ali i po visokim cenama izdvojile su se i turističke opštine Čajetina, Vrnjačka Banja i Sokobanja, kako se navodi u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku. Tako je prosečna cena kvadrata bila više nego u velikim gradovima poput Niša i Kragujevca, prešavši iznos od 160.000 dinara.

Što se tiče prodaje stanova na teritoriji Srbije, uprkos stabiliziciji cena, pa čak i blagom padu, do porasta prometa nije došlo. Procene su da je u drugom kvartalu ove godine promet nekretnina je pao za oko 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog za pad prodaje treba videti i u činjenici da su drugi i treći kvartal prošle godine bili periodi sa izrazitim rastom i prometa i cena. Tako je za sve koji se bave prodajom nekretnina, ovaj period stagnacije i pada očekivan.

Šta nas čeka u budućnosti?

Jedan od uzroka pada kupovine nekretnina jeste činjenica da su stambeni krediti znatno poskupeli. Sličan trend se desio u zemljama u Evropske unije, koji je doveo do pada kupovine stanova, što je na kraju rezultiralo padom cena kvadrata.

Međutim, za razliku od pomenutih zemalja u Srbiji se znatno manji broj stanova kupuje na kredit. U ovoj godini, oko svega 15 procenata stanova se kupovalo na kredit, što je znatno niže od evropskog proseka. To znači da skuplji stambeni krediti neće u tolikoj meri oboriti potražnju i kupovinu, pa to neće biti faktor koji će uticati na cenu kvadrata.

Ono što takođe održava potražnju na visokom nivou je činjenica da se radi o kriznim vremenima. Upravo u takvim situacijama, građani se okreću kupovini nekretnina, kao vidu zaštite svog kapitala. Tako imamo situaciju da naši državljani koji borave i rade u inostranstvu kupuju nekretnine u našoj zemlji, održavajući tako potražnju na visokom nivou.

Foto Novosti

Još jedan važan faktor koji utiče na cenu nekretnina, jeste porast cena građevinskog materijala, ali i poskupljenje majstora.

Uzevši sve u obzir, u skorijem periodu se, prema postojećem stanju, i ako se nastave isti trendovi ne očekuje značajniji pad cena nekretnina u Srbiji. Najizvesnije je, kada govorimo o završetku tekuće i početku naredne godine, da cene ostanu na na trenutnom, nivou ili se umanje u neznatnoj meri.

Značajno pojeftinjenje u daljoj budućnosti, zavisiće i od geopolitičke situacije, najviše od stanja u Ukrajini, međutim za sada je teško davati prognoze u tom smeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku