JUŽNA AFRIKA PODRŽALA ČLANSTVO IRANA U BRIKS: Teheran ima punu podršku Pretorije, postoji velika zainteresovanost u svetu za članstvo

Novosti online

11. 08. 2023. u 23:22

JUŽNA AFRIKA želi da vidi Iran kao punopravnu članicu BRIKS-a i Teheran ima punu podršku Pretorije u tome, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafoza nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Irana Huseinom Amirom Abdulahianom.

ЈУЖНА АФРИКА ПОДРЖАЛА ЧЛАНСТВО ИРАНА У БРИКС: Техеран има пуну подршку Преторије, постоји велика заинтересованост у свету за чланство

Foto: Piksabej

Ramafoza je nakon sastanka primetio da u svetu postoji velika zainteresovanost za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji, dodavši da se nada da će tokom predstojeće posete iranskog predsednika Ibrahima Raisija biti potpisano više dokumenata o bilateralnoj saradnji, kao i da će saradnja dveju zemalja ući u praksu, javlja iranska državna agencija Mehr.

Tim iranskih zvaničnika i predstavnika privatnom sektora takođe je razgovarao sa zvaničnicima južnoafričkog MSP o finalizaciji planova o bilateralnoj saradnji i pripremi dokumenata za predstojeću posetu iranskog predsednika, dodao je šef iranske diplomatije.

Napomenuo je da Raisija čekaju dva puta u Južnu Afriku, jedan 24. avgusta u okviru samita prijatelja BRIKS-a, a drugi na jesen kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima.

Podsetimo, Iran je ove godine takođe postao punopravni član još jedne međunarodne organizacije u kojoj figuriraju Rusija i Kina, Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

(rt.rs)

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku