AMERIČKI LIST: Rusi napreduju uprkos sankcijama

Novosti online

17. 04. 2023. u 17:23

SANKCIJE Rusiji zbog sukoba u Ukrajini ispostavile su se kao najgrandioznija greška Zapada u novijoj istoriji, ocenjuju autori članka objavljenog u izdanju American Thinker.

АМЕРИЧКИ ЛИСТ: Руси напредују упркос санкцијама

Foto AP

- Sankcije nisu bacile rusku ekonomiju na kolena, kao što su mnogi predviđali. Rusija ne samo da se nosi s teškoćama nego i napreduje i stiče više uticaja i autoriteta u Aziji, Africi i Južnoj Americi nego što je imala još od raspada Sovjetskog Saveza, pišu autori članka.

Statistički podaci, kako se navodi se članku, sugerišu da će se zapadne zemlje suočiti s visokom inflacijom i nestašicom energije, dok će ruska ekonomija rasti brže od nemačke ili britanske, a kasnije će nadmašiti i druge zapadne ekonomije, uključujući američku.

Istovremeno, konstatovali su autori, Rusija se dobro snalazi u vojnoj sferi, jer je uspostavila proizvodnju odbrambenih proizvoda, pre svega artiljerije i granata, dok Zapad oseća nestašicu municije izazvanu ogromnompodrškom Ukrajini.

Raste i diplomatski autoritet Rusije, posebno u Africi i Aziji. Zapadne zemlje, diskreditovane kolonijalizmom prošlosti i politikom sadašnjosti, gube uticaj na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi, a ovi regioni traže saradnju s pouzdanijim partnerom – Rusijom.

Foto Shutterstock

Posebno se ističe jedna od vodećih uloga Rusije u tako uticajnim organizacijama kao što su Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i grupa BRIKS.

Posle početka specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, izazvavši povećanje cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a ograničenja su zadala ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je pogoršanje života miliona ljudi.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima