Više od 240 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije na sajmu Vinitaly u Veroni

Novosti online

15. 04. 2024. u 12:00

POSETIOCI sajma Vinitaly u Veroni, ali i profesionalci, mogu da probaju više od 240 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a prvi put ove godine na ovom prestižnom sajmu, zastupljeni su i naši proizvođači rakija i gastronomski specijaliteti, kaže Marko Obradović, direktor Sektora marketinga i edukacije Privredne komore Srbije.

Више од 240 вина из Србије, Северне Македоније и Албаније на сајму Vinitaly у Верони

Foto: Boban Ristić

Posebnu poslasticu kako za posetioce, tako i za učesnike, predstavlja prezentacija manifestacije Food vision by Open Balkan i kuvarski specijaliteti koji su već privukli veliku pažnju.

- Naš cilj je da predstavimo naša vina ali i sajam ”Wine vision by Open Balkan” koji će se održati u novembru ove godine u Beogradu. Oko 1200 velikih kupaca je danas u Veroni u potrazi, pre svega, za italijanskim vinima, ali naš cilj je da nametnemo i predstavimo naša vina - ukazuje Obradović.

On je naglasio da vinska industrija Srbije i Otvorenog Balkana nastavlja sa kontinuiranim nastupima na svetskim sajmovima.  „Posle učešća u Dizeldorfu, ovde smo po drugi put na prestižnom italijanskom sajmu vina u Veroni, a nakon ovog sajma planiramo nastup na sajmovima vina u Londonu i Šenženu, a krajem godine i u Šangaju“, rekao je Obradović.

Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije ocenio je da je za vinsku industriju Srbije  veoma značajan nastup u Italiji, jer predstavlja priliku kako za male i srednje, tako i za velike vinare, da unaprede prisustvo na svetskom tržištu, ali i prilika za našu gastronomiju i rakiju.

- Naša vinska industrija je u velikom usponu, čemu je u velikoj meri doprineo koncept regionalnog predstavljanja  koji je na drugom nastupu u Veroni proširen predstavljanjem rakija i gastronomskih čari Balkana u Italiji, koja je kulinarska i vinska sila.

- Na italijanskom ali i svetskom tržištu najviše šansi imaju  naša domaća vina od sorti tamjanika i grašac, ali i druge sorte, kao i naša šljivovica i druge voćne rakije.

Prema rečima Rajte, zahvaljujući saradnji sa Vinitaly, unapredili smo nastup na svetskim tržištima, a čitav koncept regionalnog predstavljanja vinara doprineo je proboju u Južnu Ameriku, Zapadnu Evropu, ali i Britaniju i Kinu.

Novinari i profesionalni posetioci sajma imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa različitim teroarima i autentičnim sortama koje rastu u balkanskim vinogorjima na masterklasu pod nazivom Otkrijte vina Balkana - Sorte i teroari Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Masterklas će biti održan u utorak 16. aprila u 10 sati a vodiće ga Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino i vinski kritičar i sudija.

Privredna komora Srbije, uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Razvojne agencije Srbije, Saveza vinara i vinogradara Srbije, Saveza proizvođača rakije Srbije i Beogradskog sajma organizovala je  ”Wine vision by Open Balkan” štand na sajmu Vinitaly u Veroni, na kojem se od 13. do 17. aprila predstavljaju vodeća vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave