Energetska sanacija stambenih zgrada otvara nove poslove privredi

Novosti online

12. 01. 2024. u 15:17

ZAJEDNIČKI je cilj da merama energetske efikasnosti do 2030. potrošnju finalne energije smanjimo za oko 10 odsto što je, poređenja radi, više od godišnje proizvodnje električne energije u Termoelektrani TENT A, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), otvarajući tribinu posvećenu unapređenju energetske efikasnosti u stambenim objektima.

Енергетска санација стамбених зграда отвара нове послове привреди

Foto: Boban Ristić PKS

- Veliko nam je zadovoljstvo da kao poslovna asocijacija učestvujemo u projektu ‘Manji računi, za veći komfor i čistiji vazduh’ i podizanju svesti o značaju unapređenja energetske efikasnosti, da doprinesemo da se građani i stambene zajednice što bolje informišu o novim mogućnostima da uz značajne državne subvencije mogu da uštede energiju, smanje račune i troškove kućnih budžeta, žive komfornije u čistijem i zdravijem okruženju.  Veliki je posao pred nama - rekao je Čadež.

Ovo je i početak, po rečima predsednika PKS, jednog velikog investicionog ciklusa, a energetska sanacija stambenih zgrada privredi će otvoriti mogućnosti za značajne poslove.

- Posebno je važna uloga profesionalnih upravnika zgarada koji su u svakodnevnom kontaktu sa stanarima, a najavljeno donošenje izmena Zakona o stanovanju i održavanju zgrada prilika je da inoviramo i program obuke i ispita za profesionalne upravnike i ojačamo ga znanjem iz oblasti energetske efikasnosti - poručuje predsednik PKS.

- Ministarstvo rudarstva i energetike je pokrenulo novi projekat vredan 64,5 miliona evra kroz koji će biti energetski sanirano više od 500 stambenih zgrada. Projekat je namenjen stambenim zgradama u sistemu daljinskog grejanja, prioritet će biti zgrade kod kojih su moguće najveće uštede, a procenjuje se da je moguće smanjiti potrošnju više od 35 odsto - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Javni pozivi završeni su u šest jedinica lokalne samouprave, dok je prijavljivanje moguće u još devet. Do sada se prijavilo 950 stambenih zajednica u 15 gradova i opština u Srbiji, od čega više od polovine u Beogradu, gde je javni poziv otvoren do 19. januara.

- Za građane je važno da će u ovom programu izrada kompletne dokumentacije biti finansirana iz donacije, kao i 50 odsto investicije, dok će preostalih 50 odsto otplaćivati od ušteda za grejanje, tako da će godišnji računi za grejanje ostati isti ili biti neznatno uvećani. Koristi za građane biće višestruke s obzirom da će moći sami da utiču na troškove grejanja zimi i hlađenja leti, povećaće svoj komfor, ali i vrednost nekretnina, troškovi održavanja biće niži, a biće poboljšan i vizuelni izgled zgrada - navodi ministarka.

Resorno ministarstvo i projekat „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), uz podršku Svetske banke, Banke Poštanska štedionica i EBRD-a, pokrenili su nacionalnu kampanju pod nazivom “Manji računi, za veći komfor i čistiji vazduh” sa ciljem da se građani Srbije što bolje informišu kako da se prijave za aktuelne subvencije koje se dodeljuju radi rekonstrukcije i unapređivanja energetske efkasnosti stambenih objekata.

Osim u Beogradu, do sada su održane tribine u Užicu, Pirotu, Valjevu, Kragujevcu, Smederevu, a plan je da se održe i u  Kosjeriću, Zaječaru, Novom Pazaru i Nišu.

Uz podršku projekta “Bolja energija” biće i osnovani energetski info centri za građane širom Srbije. Banka Poštanska štedionica kreirala je kreditne linije za energetsku efikasnost, namenjenu fizičkim licima, a u ponudi je i novi program namenjen finansiranju stambenih zajednica. Njegov cilj je da pomogne stanarima da unaprede svojstva zgrade i poboljšaju uslove života i kulturu stanovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)