"Čep po čep i nečiji život postaje lep"

Novosti online

12. 04. 2023. u 13:29

UDRUŽENjE "Čepom do osmeha" organizuje prikupljanje plastičnih čepova, od čije prodaje finansira nabavku pomagala deci sa invaliditetom.

Чеп по чеп и нечији живот постаје леп

Foto: PKS

U akciji, koja je pokrenuta još 2012. godine, prikupljeno je više od 850 tona plastičnih čepova, a pomoć je dobilo 72 mališana. Akcija Udruženja„ Čepom do osmeha“ sa više od 2000 aktivnih volontera i koordinatora u gradovima širom Srbije, najmasovnija je ovog tipa u Srbiji, a sa ovom inicijativom prijavili su se za nagradu za društveno odgovorno poslovanje “Đorđe Vajfert” Privredne komore Srbije.

- Do sada smo prikupili više od 850 tona plastičnih čepova i uspeli da pomognemo 72 mališana, a iskreno se nadamo da ćemo u budućnosti učiniti da taj broj bude što veći. Prikupljenim sredstvima uspeli smo da obezbedimo elektromotorna invalidska kolica, terapeutske tricikle, električne tricikle, aspirator na struju, električni koncentrator kiseonika, prenosive laptopove za slepe osobe, koji koriste Brajevu azbuku, komplet asistivne tehnologije- tačskrin ekran i laptop sa adekvatnim softverskim aplikacijama za bogaćenje pojmovnog rečnika i učenje slova-Boardmaker i ABC Maestro, kao i mnoge druge - kaže Vanja Petković, osnivač udruženja " Čepom do osmeha" i ističe da se  pomagala  dodeljuju po preporuci lekara, da prevashodno odgovaraju potrebama deteta i da uistinu promene detetov život nabolje.   

Ono što je suština akcije jeste podrška pojedincima, objašnjava Petković, tačnije pomažemo deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom, kao i njihovim porodicama, kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju.

Sakupljeni čepovi bivaju odveženi u reciklažne centre, a prikupljena novčana sredstva koriste se za kupovinu pomagala deci, pa tako akcija, osim što ima humanitarni karakter, podupire ekološko osvešćivanje društva i unapređivanje sistema odvajanja čvrstog otpada u Srbiji, dodaje Petković.

U Novom Sadu, gde su prostorije ove organizacije, sakupljaju se i druge vrste reciklabilnog materijala (PET, limenke, biootpad, papir i karton, staklo), a sa idejom popularisanja primarne selekcije otpada ovo udruženje je razvilo i mobilnu aplikaciju Eko heroj sa sjajnim mogućnostima.

- U septembru 2017. godine, u saradnji sa brojnim prijateljima i volonterima, realizovali smo projekat „Mozaik za Ginisa”, kada smo uspeli da napravimo najveći mozaik na svetu od plastičnih čepova, veličine 621 m2, predstavivši tada naš grad u najsjajnijem mogućem svetlu. Ono što je od posebnog značaja, jeste da smo u junu 2018. godine, zajedničkim snagama uspeli da obezbedimo prvo igralište u Srbiji za decu sa i bez smetnji u razvoju, koje se nalazi na novosadskom Štrandu, zatim  još jedno u Pivnicama. Osim navedenih aktivnosti, udruženje ”Čepom do osmeha” redovno održava i do 100 edukativnih radionica godišnje za decu predškolskog i školskog uzrasta na temu zaštite životne sredine. Do sada, uspeli smo da komuniciramo sa više od 60.000 mališana, što nam daje ogromnu energiju, ali i nameće odgovornost da nastavimo sa sprovođenjem naše misije - ističe Petković.

Pored nabrojanih, udruženje sprovodi brojne projekte, kao što su, Sajam humanosti, prvi stručni skup pod nazivom ”Ekosop 2019” koji je temu implementacije principa zaštite životne sredine u oblasti socijalnog preduzetništva, projekat OPENS 2019 ”Gradonačelnik otvara vrata - uključimo se!”. 

- Prepoznati smo od gradova, lokalnih zajednica, državnih institucija, kompanija, privatnog sektora, vredno i naporno radimo na tome da postignemo još bolje rezultate. Prisutni smo i na brojim manifestacijama, poput Sajma ekologije u Novom Sadu, Sajma ekologije u Beogradu, preko Sportskih igara mladih, EXIT festivala jer se na sve načine trudimo da se naš glas čuje još dalje i što više - kaže Petković.

Zajedničkim naporima ka održivom i inkluzivnom razvoju

Udruženje "Čepom do osmeha" jedno je od inicijatora i potpisnika Novosadske deklaracije razumevanja i potrebe zajedničkog delovanja za održiv, pametan i inkluzivan rast Srbije. Deklaracija ima za cilj da umreži sve zainteresovane relevantne aktere koji svojim delovanjem mogu da doprinesu efikasnijem sagledavanju i rešavanju izazova u oblasti zaštite životne sredine  i socioekonomskog razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Uz privredne subjekte, deklaracija je namenjena kako državnim organima, formalnim organizacijama, tako i neformalnim grupama, udruženjima, fondacijama ili zadužbinama.

Udruženje je u procesu osnivanja edukativno ekološkog centra koji će se baviti edukacijom svih učesnika, od nevladinih organizacija, preduzetnika, predškolskih, školskih i visokoobrazovnih ustanova i predstavnika lokalne samouprave kroz primere dobre prakse.

 Cilj je da umrežavanjem, unapređivanjem relevantne zakonske regulative pisanjem konkretnih predloga za izmene i dopune zakona, kao i usklađivanjem sa evropskim strategijama i planovima, kroz ostvarenu međuinstitucionalnu saradnju doprinesemo efikasnijem sagledavanju i rešavanju izazova u oblasti zaštite životne sredine  i socioekonomskog razvoja u lokalnim zajednicama ističe Petković.

Prema njenim rečima, sve je više kompanija koje prepoznaju značaj korporativne odgovornosti prema zaštiti životne sredine, pa se pridružuju udruženju u ekološkim akcijama čišćenja lokacija širom Republike Srbije u kojima se uključuje više stotina volontera, ekoloških aktivista i ljubitelja prirode.

- U protekloj godini, u saradnji sa Lidl Srbija učestvovali smo kao partneri u akcijama čišćenja "Čisto iz ljubavi" na 8 lokacija u Republici Srbiji, gde je prikupljeno više od 12 tona komunalnog otpada, a učestvovalo više od 500 volontera. Zatim, u akciji čišćenja u emisiji Biciklom kroz Srbiju, kao i čišćenju priobalja ušća Save u Dunav na delu kod Nebojšine kule sa Jedriličarskim klubom "Ada" - kaže Petković.

Udruženje "Čepom do osmeha" nosilac brojnih nagrada za doprinos zajednici

Rad udruženja je uvažen od društvene zajednice na više nivoa, pa smo dobitnici više nagrada ističu u ovom udruženju.

2019. godine udruženje je odlikovano Nacionalnom nagradom za volontiranje 2019. u kategoriji Najbolja dugoročna akcija. Nagradu su dodelile organizacije prepoznate u oblasti društveno- odgovornog poslovanja - USAID, Forum za odgovorno poslovanje, Smart kolektiv, Fondacija Ane i Vlade Divac, Trag fondacija, Katalist udruženje, Srpski  filantropski forum i Privedne komore Srbije.

2020. godine udruženje " Čepom do osmeha" dobilo je nagradu "Pokretači promena" u kategoriji "Prvi glas građana", koju dodeljuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) i USAID, predsednica udruženja Vanja Petković dobitnica je Virtus nagrade u kategoriji za individualnu filantropiju, nagrade kompanije Pošte Srbije u okviru inicijative Vlade Srbije za podršku ženskom preduzetništvu, a ove godine njena biografija ulazi u Oxfordovu enciklopediju značajnih ljudi. Poslednja u nizu je nagrada  Energy Globe Award

2022 -globalna nagrada za održivost u kategoriji širenja svesti o značaju zaštite životne sredine, i mnogih drugih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024