VISOKI DEČANI SU U OPASNOSTI: Izvršni potpredsednik "Evropa nostre" o upisu našeg manastira na listu najugroženijih spomenika kulture

A. V. V.

10. 04. 2021. u 13:00

IZVRŠNI potpredsednik "Evropa nostre" Gi Klos, za "Novosti", kaže da upisom manastira Dečani na ovogodišnju listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, ova organizacija želi da privuče veću pažnju domaće i inostrane javnosti o dugogodišnjoj ugroženosti ovog izuzetnog spomenika kulture koji se još od 2006. godine nalazi na Listi svetske baštine u opasnosti.

ВИСОКИ ДЕЧАНИ СУ У ОПАСНОСТИ: Извршни потпредседник Европа ностре о упису нашег манастира на листу најугроженијих споменика културе

Foto Z. Jovanović

Osim toga, ističe da je ova organizacija spremna da se angažuje kako bi se u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa svim zainteresovanim stranama pronašao izlaz iz sadašnje situacije.

- U narednom periodu ćemo razgovarati sa svima kako bismo ustanovili i sagledali detaljno i sveobuhvatno činjenično stanje, saslušali sva mišljenja i interpretacije i kako bi naši evropski stručnjaci potom publikovali detaljan izveštaj o sadašnjoj situaciji i predložili put za prevazilaženje još uvek otvorenih pitanja. U tom kontekstu ćemo tesno sarađivati sa predstavnicima EU, posebno sa našim partnerima iz Instituta Evropske institucione banke, koji pridaju sve veći značaj sveobuhvatnoj zaštiti kulturne baštine - ističe potpredsednik.

Naš sagovornik kaže i da se nadaju da će zahvaljujući odgovornom ponašanju svih relevantnih aktera, u ne tako dalekoj budućnosti, manastir Dečani biti uklonjen ne samo sa naše Liste najugroženijih spomenika kulture u Evropi, već i sa Liste svetske baštine u opasnosti.

- Manastir Dečani ne treba da bude izvor sukoba između različitih zajednica koje žive na prostoru Balkana već bi trebalo da postane dragocena spona između svih građana i građanki koji su posvećeni evropskim vrednostima i koji žele da se na tim prostorima trajno vrati dijalog i mir među narodima i njihovim kulturnim i duhovnim identitetom - podvlači Klos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!