KOSTIĆ NA KOSOVSKOM ISPITU: Produbljuje se jaz između uglednih umetnika i predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti

R. Dr.

02. 03. 2021. u 08:00

CIKLUS izbora za prijem novih članova Srpske akademije nauka i umetnosti dobija karakter plebiscitarnog izjašnjavanja akademika, ali i kandidata za SANU, o stavovima predsednika Vladimira Kostića o Kosovu i Metohiji.

КОСТИЋ НА КОСОВСКОМ ИСПИТУ: Продубљује се јаз између угледних уметника и председника Српске академије наука и уметности

Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti

Njegove izjave o sadašnjem i budućem statusu pokrajine izazvale su talas nezadovoljstva u javnosti, koji je formulisan zahtevom o izjašnjavanju svih članova SANU o KiM, pa čak i zahtevom za smenu Kostića sa čela ove institucije.

Kostićevo "kosovsko stanovište" među razlozima je i za to što je naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica odbio kandidaturu za članstvo u Akademiji.

- Ne verujem u njegove dobre namere, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti KiM, koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u Akademiji, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije - obrazložio je Kusturica svoj zahtev da njegovo ime bude obrisano sa spiska kandidata.

Podršku inicijativi o izjašnjavanju članova SANU o KiM i Kostićevim stavovima javno je uputio akademik Svetislav Arsić Basara.

- U mandatu aktuelnog predsedništva, SANU ispisuje crne stranice svoje istorije. U svom dugom postojanju doživela je da njen sopstveni narod organizuje demonstracije protiv njenog ponašanja - podseća Arsić. - Kada Srbin kaže da Kosovo nije srpsko, njegov iskaz je posledica zastoja u razvoju njegove nacionalne svesti. Do njegove svesti nije doprla prava istina i značaj Kosova. Nije dodirnuo kosovskometohijski prostor u kome se nalaze konačišta duhovnih vetrova nezemaljskih sila i po kojima se šire čudnovati snovi ispredeni od nevidljivih niti srpske istorije. Nije proputovao po tom duhovnom beskraju i duhovnom pejzažu bez određenih dimenzija i širina i nije osetio kult Kosova u srcu srpskoga naroda.

Predsednik SANU, suočen sa sve glasnijim javnim nezadovoljstvom povodom njegovih izjava o Kosovu i Metohiji, poručuje da "trpi orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima". Izabrao je, poručuje, "samonametnuto ćutanje", koje je povodom javnog pisma Emira Kusturice, ipak, morao da prekine:

- Kusturica ne zna šta ja mislim o tragediji otetog Kosova i Metohije, a ne želim da se po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim, pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskom viđenju problema, organizacije sa kojom nikada nisam imao nikakav kontakt. SANU i njeni članovi pojedinačno nisu ćutali o KiM - pitanje je samo da li neko to želi da vidi. Ili pročita. A ima dosta i da se vidi i da se pročita - navodi Kostić u odgovoru reditelju.

Javnu podršku ličnostima koje su odbile kandidaturu za SANU - Kusturici i profesoru Milu Lomparu - uputio je u ponedeljak i književnik Milisav Savić.

- Svaka im čast. Boravio sam na Kosovu posle njegove okupacije bar desetak puta. Video sam i osetio svu pustoš velikog etničkog čišćenja, kao i naše čuvene manastire okružene bodljikavom žicom, borbenim kolima i patrolama Kfora. Posetio sam i nekoliko enklava, zatvora pod otvorenim nebom. Okupaciju nikad ne treba priznati. Jer to bio kraj i Srbije. Bar one na čijim kulturnim i književnim vrednostima sam odrastao - poručuje Savić.

KUSTURICA: NEKA IDE NA POLIGRAF!

S OBZIROM na to da postoje osnovane sumnje da predsednik SANU Vladimir Kostić govori na televiziji ono što kasnije pobija u privatnom i javnom diskursu, a najviše u pismu upućenom meni, predlažem da se prijavi nadležnoj instituciji i da ide na poligraf - poručio je za "Novosti" reditelj Emir Kustirica, odgovarajući na reagovanje predsednika SANU povodom rediteljevog javnog zahteva da se njegovo ime ukloni sa spiska kandidata za članstvo u Akademiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku