VELIKA POMOĆ SRPSKIM INSTITUTIMA: Potpisan Memorandum između Instituta „Dedinje” i Pekinške akademije nauka

Novosti online

21. 05. 2024. u 22:34

DIREKTOR Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” prof. dr Milovan Bojić i direktor Pekinške akademije nauka i tehnologije (BJAST) prof. dr Vu Đanmin (Wu Jianmin) potpisali su Memorandum o razumevanju u naučnoistraživačkoj oblasti kardiovaskularne medicine.

ВЕЛИКА ПОМОЋ СРПСКИМ ИНСТИТУТИМА: Потписан Меморандум између Института „Дедиње” и Пекиншке академије наука

Foto Institut Dedinje

Potpisivanju su prisustvovali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i predsednik Naučnog veća Instituta ,,Dedinje“ dr Goran Lončar.

Cilj ovog značajnog ugovora je da unapredi, podstakne i formalizuje naučnu interakciju između ove dve institucije, kroz promovisanje prilika za razmenu osoblja, zajedničkih istraživanja i drugih kooperativnih aktivnosti.

U cilju olakšavanja saradnje u oblasti nauke i tehnologije, uz ravnopravno i recipročno partnerstvo između BJAST-a i Instituta „Dedinje”, predviđeni su koraci koji će, između ostalog, uključivati zajedničko istraživanje nauke i tehnologije, razmenu naučnih istraživača, transformaciju naučnih i tehnoloških dostignuća, zajedničko proglašenje naučnoistraživačkih projekata koje podržavaju obe vlade, omogućavanje razvoja drugih akademskih aktivnosti koje mogu biti od zajedničkog interesa, kao i saradnju u istraživačkim i inovacionim aktivnostima.

-Pekinška akademija za nauku i tehnologiju ima granične i važne discipline i za biologiju i medicinu, i svojim potencijalima i resursima, biće velika pomoć našem Institutu u boljem sagledavanju etiologije, patogeneze, mehanizama oboljevanja itd. Kada to bolje saznamo i kada naučno i stvaralački tome priđemo, kada bolje spoznamo uzroke, onda ćemo imati bolje uslove za efikasnije i uspešnije lečenje karidovaskularnih bolesti, koje su ubica broj jedan našeg naroda, zbog kojih na svakih 10 minuta izgubimo po jedan ljudski život. Opus stavralaštva naših kineskih kolega i njihovog rada kroz genotipe kardiovaskularnih bolesti, kroz patofiziologiju, omogućiće našim stručnjacima da bolje sagledavaju, ne samo lečenje kardiovaskularnih bolesti, nego i prevenciju i lečenje. Borba protiv ove pošasti mora da bude intenzivirana, a ,,Dedinje" zaista čini maksimalne napore da odgovori svim izazovima. Nova saradnja u naučnim aktivnostima svakako doprinosi da budemo uspešniji i klinički.

– naglasio je prof. Bojić i dodao da je od izuzetne važnosti da na samom startu budu eliminisane bolesti kardiovaskularnog sistema, čime bi značajno bilo smanjeno njihovo pogubno dejstvo.

Ovom prilikom, prof. Bojić je kineskim kolegama predstavio i maketu BIO 4 kampusa na Sajmu tehnike u Beogradu, ističući je kao najznačajniji tehnološki naučni projekat u Srbiji u poslednjih 100 godina.

- Kao najmlađa i najdinamičnija naučna zdravstvena kuća, Institut ,,Dedinje“ je dobio prostor u BIO 4 kampusu, okruženom vodećim farmaceutskim kompanijama i industrijom u oblasti medicine i medicinskog biznisa. Tu će iskoristiti svoje kreativne, naučne i stručne potencijale za rad u različitim oblastima, uključujući genetiku, kardiovaskularnu prevenciju, arterosklerozu, vaskularnu biologiju, eksperimentalnu hirurgiju, farmakokinetiku i proizvodnju lekova – kazao je prof. Bojić i dodao da kineske kolege „Dedinje” vide kao jednu od najprominentnijih kuća u evropskim dimenzijama.

- Mi smo predana ustanova sa značajnim zadatkom - lečenjem velikog broja pacijenata. Naša operativna aktivnost nadilazi aktivnosti svih drugih zdravstvenih ustanova u ovoj oblasti, duplo više od svih njih zajedno. Vredi tu bazu podataka srediti, napraviti odgovarajuću klasifikaciju, dati odgovarajuću uzročno posledičnu vezu i vredi je nakon toga naučno istraživati i sagledavati. Mi smo već potpisali jedan Sporazum sa vrhunskom kineskom ustanovom koja se bavi bioinformatikom, a ovo je naš drugi Sporazum. Pred Senatom pekiškog Univerziteta za tradicionalnu medicinu (BUCM)  je potpisivanje i trećeg memoranduma, koji je sa naše strane već potpisan. Planiramo i potpisivanje još dva veoma važna Memoranduma do kraja tekuće godine, jer očekujemo uzvratnu posetu dve velike kineske bolnice - Fuvai i Anžan, koje smo nedavno posetili. Već za nekoliko dana, predstavnici Pekinške akademije nauka i tehnologije će sa posebnim zadovoljstvom posetiti i naš Institut, čemu se posebno radujemo. Imaćemo priliku da im pokažemo našu posvećenost i stručnost, ali i da podelimo ideje za buduću saradnju i zajedničke projekte – poručio je prof. dr Bojić.

Pekinška akademija nauka i tehnologije je sveobuhvatna istraživačka institucija direktno pod Narodnom vladom dvadesettromilionskog grada Pekinga, osnovana 1984. godine. Institut za biotehnologiju i zdravlje (IBH) je najsavremenija tehnološka istraživačka institucija koju je osnovala Pekinška akademija nauka i tehnologije 2021. godine. Prevashodno se fokusira na ključna pitanja i tehničke potrebe naučno-tehnoloških inovacija i industrijskog razvoja i sprovodi primenjena istraživanja biologije i graničnih interdisciplinarnih disciplina u oblasti života i zdravlja, kao i teorijska istraživanja i tehnološki razvoj ishrane i zdravlja, u cilju pomoći izgradnje Međunarodnog inovacionog centra za nauku i tehnologiju u Pekingu i visokokvalitetnog razvoja vrhunskih industrija.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa ovom prestižnom kineskom institucijom, Institutu ,,Dedinje“ se otvaraju mogućnosti za direktnu komunikaciju i konkretizaciju inicijalnog kontakta do kojeg je došlo tokom nedavne posete trinaestočlane delegacije ,,Dedinja“ Pekingu.

Kroz saradnju i razmenu znanja, Institut ,,Dedinje“ se u oblasti medicine i nauke kontinuirano razvija i raste, što, ne samo što otvara vrata za nove mogućnosti i istraživanja, već utiče i na stalno angažovanje zaposlenih u lečenju i napretku zdravstvene zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića