NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

JEDNA AKTIVNOST U KUĆI PRIVLAČI UDAR GROMA: Nikada nemojte da je obavljate dok napolju grmi

Novosti online

21. 05. 2024. u 07:54

SRUČNjACI upozoravaju da bi tokom grmljavine trebalo izbegavati aktivnosti zasnovane na vodi, uključujući pranje sudova, zbog povećanog rizika od udara groma. Otkrijte zašto čak i unutrašnjost doma može biti opasna tokom oluje.

ЈЕДНА АКТИВНОСТ У КУЋИ ПРИВЛАЧИ УДАР ГРОМА: Никада немојте да је обављате док напољу грми

Foto: Unsplash

Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) preporučuju da se tokom grmljavine izbegavaju sve aktivnosti koje uključuju vodu, uključujući i pranje sudova. Ovo upozorenje ima za cilj da smanji rizik od udara groma.

Dr Džejms Rolings, predavač fizike na Univerzitetu Notingam Trent, objasnio je u tekstu da grmljavina nastaje zbog interakcije vlage i vazduha koji se diže. Oblaci sadrže milione vodenih kapljica i delova leda, čija interakcija dovodi do stvaranja munja. Kapi vode koje se dižu sudaraju se sa padajućim kapljicama leda, stvarajući električno naelektrisane delove oblaka.

Šta privlači udare groma prema tlu?

U oluji sa grmljavinom, oblaci se ponašaju kao veliki generatori, razdvajajući pozitivna i negativna naelektrisanja kako bi stvorili električno razdvajanje između oblaka. Kada oblaci kreću ka zemlji, stvaraju suprotan naboj u zemlji, što privlači udare groma prema tlu.

Iako možda mislite da ste unutar kuće sigurni od povreda, to zapravo nije slučaj. Ako grom udari u vaš dom, struja će pratiti put najmanjeg otpora prema zemlji. Metalne žice za pranje sudova ili voda u cevima mogu poslužiti kao provodni putevi za struju, čineći pranje sudova ili tuširanje rizičnim tokom oluje.

Pored izbegavanja kontakta sa vodom, treba izbegavati i oslanjanje na betonske zidove, jer se beton ponekad ojačava metalnim gredama. Takođe bi trebalo izbegavati korišćenje aparata koji su priključeni na utičnicu tokom grmljavine.

BONUS VIDEO: NEVREME U NEGOTINU - Uništen ceo vinogradarski kraj

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!