NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

U TELU NAŠE CRKVE KOSOVO STALNI ŽALAC: Sabor SPC protekao u dijalozima o problemima na Kosmetu i formiranju novih eparhija

V.M.-D.B.M.

21. 05. 2024. u 12:33

SABOR SPC je na redovnom majskom zasedanju konstatovao da kosovske vlasti nesumnjivo idu u pravcu negiranja osnovnih prava našeg naroda i Crkve, s ciljem izgradnje etničkog albanskog društva i ukazao da se problemi na KiM moraju rešavati isključivo dijalogom, zasnovanim na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i međunarodnim poveljama, koje garantuju očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na ovom prostoru.

У ТЕЛУ НАШЕ ЦРКВЕ КОСОВО СТАЛНИ ЖАЛАЦ: Сабор СПЦ протекао у дијалозима о проблемима на Космету и формирању нових епархија

Foto: SPC

- Iako naša Crkva nije direktno uključena u politički dijalog Beograda i Prištine, ne možemo ravnodušno da posmatramo sve teži razvoj događaja - navodi se u saopštenju Svetog arhijerejskog sabora SPC, održanog od 14. do 18. maja. - U tom kontekstu, pored uspostavljanja funkcionalne ZSO, posebno treba pojačati institucionalnu i bezbednosnu zaštitu naših svetinja u formi posebnog mehanizma zaštite u skladu sa nekim od postojećih modela u Evropi, i na osnovu dosadašnjih odredbi, koje, nažalost, sve češće prištinske vlasti ne poštuju i ne primenjuju. Takva vrsta zaštite treba da očuva pravni položaj, imovinska prava naše Crkve i slobodu veroispovesti.

Podsećajući da je umesto najavljenog svečanog otvaranja u Pećkoj patrijaršiji, redovno zasedanje počelo u Hramu Svetog Save, usled ponižavajuće i sramne odluke Prištine da patrijarhu Porfiriju i sedmorici arhijereja onemoguće ulazak na KiM, u saopštenju se navodi da je pitanje statusa južne srpske pokrajine bilo najvažnije o kome je Sabor raspravljao.

- Rak-rana srpskog naroda - KiM, ali i Jasenovac i ostala stratišta i gubilišta u takozvanoj NDH i drugde, a u naše dane i Srebrenica - stalni su "žalac u telu" naše Crkve - piše u saopštenju. - Zbog toga Crkva i danas diže glas i iznova ukazuje na neistine, u domaćem i globalnom javnom prostoru, čiji je cilj istorijski revizionizam kojim bi se dao legitimitet nebivaloj istorijskoj inverziji. Shodno njoj, pravoslavni Srbi, žrtve višekratnih genocida i etničkog čišćenja, treba da budu proglašeni ne samo za zločince nego, i za izvršitelje genocida.

Sabor je razmatrao mogućnosti unapređenja duhovnog života i organizacije SPC u inostranstvu, pa su formirane četiri nove eparhije u Evropi. Podelom Eparhije britansko-skandinavske formirane su Eparhija skandinavska sa sedištem u Stokholmu, čiji eparhijski arhijerej će biti dosadašnji episkop britansko-skandinavski Dositej, i Eparhija britansko-irska sa sedištem u Londonu, za čijeg arhijereja je izabran dosadašnji vikar patrijarha episkop jegarski Nektarije. Podelom dosadašnje Austrijsko-švajcarske eparhije formirane su Eparhija austrijska sa sedištem u Beču, kojom će do daljnjeg administrirati episkop bački Irinej, i eparhija švajcarska sa sedištem u Cirihu, za čijeg je episkopa izabran dosadašnji episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Za vikarne episkope patrijarha izabrani su arhimandrit Tihon (Rakićević) i jeromonah Nikon (Cvjetićanin). Za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je protosinđel Pajsije (Đerković), nastojatelj Cetinjskog manastira dok je za vikara episkopa novogračaničko-srednjezapadnoameričkog izabran arhimandrit Serafim (Baltić).

Izabrani novi članovi Sinoda

Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i episkopu bačkom Irineju prestao je mandat u Sinodu, pa će oni tokom naredne godine biti članovi-zamenici ovog tela. Episkop braničevski Ignjatije i episkop gornjokarlovački Gerasim ostaju članovi Sinoda u preostalom jednogodišnjem mandatu, dok su za nove članove u predstojećem dvogodišnjem mandatu izabrani episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)