U TUČI ĐAKA BATINE DOBIO PROFESOR: Učenik pred sudom, pod sumnjom za krivično delo nanošenje teških telesnih iz nehata

B.B.-J.D.Lj.

16. 05. 2024. u 10:36

ĐACI su pretukli još jednog profesora. Na fudbalskoj utakmici na tradicionalnoj "Gimnazijadi" u Sportskom centru "Vračar" dok je pokušavao da prekine tuču učenika Treće i Desete beogradske gimnazije, batine je dobio profesor fizičkog vaspitanja u Trećoj gimnaziji G.B. Kako nezvanično saznajemo, on ima prelom jagodične kosti, i juče je bio na medicinskim ispitivanjima. Slučaj je prijavljen policiji.

У ТУЧИ ЂАКА БАТИНЕ ДОБИО ПРОФЕСОР: Ученик пред судом, под сумњом за кривично дело наношење тешких телесних из нехата

Foto: P. Milošević

Novi incident sa prebijanjem nastavnika dogodio se samo nedelju dana nakon što je nastavnika u Tehničkoj školi u Bačkoj Palanci pretukao bivši đak M.B. i zadao mu teške telesne povrede.

U Trećoj beogradskoj gimnaziji, koja je posle napada na profesora izdala saopštenje, juče niko od portira do tetkica, nastavnika u uprave škole, nije hteo da govori o incidentu. Gotovo svi su s čuđenjem postavljali samo jedno pitanje - "Šta će novinarske ekipe ispred škole?"

KRIVIČNA PROTIV UČENIKA

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu u saradnji sa Odeljenjem za maloletnike Višeg javnog tužilaštva, podneće krivičnu prijavu protiv jednog sedamnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda iz nehata.

On se sumnjiči da je juče, za vreme održavanja manifestacije "Gimnazijada", zadao udarac u glavu profesoru jedne beogradske gimnazije, nanevši mu teške telesne povrede, saopštio je MUP.

Profesor koji je povređen tokom fudbalske utakmice, u okviru sportskog i humanitarnog turnira "Gimnazijada", pregledan je u Urgentnom centru i pušten na kućno lečenje.

Posle zvaničnog saopštenja škole, direktorka Treće beogradske Olga Čokaš, u izjavi medijima rekla je da škola posle napada na profesora donela odluku da se turnir prekine i obrazložili da je svaki oblik nasilja apsolutno neprihvatljiv. Sva takmičenja koja je trebalo da se održe juče i danas su otkazana.

- Do incidenta je došlo kada je učenik iz Treće počeo da tuče mlađeg dečaka iz Desete gimnazije - kaže izvor "Novosti". - Želeći da ga odbrani, umešao se njegov drug iz Desete, koji je nogom udario napadača. Počeli su da se tuku, nastao je opšti metež. Profesor je prišao da ih razdvoji i učenik iz Treće gimnazije ga je slučajno udario pesnicom.

U Ministarstvu prosvete navode da okolnosti i činjenice o sukobu dvojice đaka, a u kome je povređen i jedan nastavnik utvrđuju nadležni organi MUP i Tužilaštvo.

- U navedenom slučaju postupaće gradska prosvetna inspekcija. Ministarstvo prosvete prati postupanje škola i pruža im podršku - kažu nadležni. - U svakoj pojedinačnoj situaciji nasilja u školi, u skladu sa propisima, postupa vaspitno-obrazovna ustanova. Škole će, prema učenicima koji su učestvovali u navedenom incidentu preduzeti sve propisane vaspitno-disciplinske mere.

SENKA NA HUMANITARNI ČIN

 

Incident je bacio senku na humanitarni karakter ovogodišnje "Gimnazijade", na kojoj se skupljao novac za pomoć dečaku Sergeju Milićeviću iz OŠ "Jelena Ćetković", koji se leči. Iako je takmičenje prekinuto, sva prikupljena sredstva biće uplaćena na njegov račun. Tuča đaka, međutim, za mnoge nije iznenađenje. Jer, kako su nam rekli u jednoj beogradskoj gimnaziji, oni ove godine nisu učestvovali na turniru, baš zbog toga što je lane na "Gimnazijadi" bilo mnogo agresije među učenicima.

Uz najošštriju osudu nasilja Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da je sve ovo što se dešava u školama refleksija događaja u društvu. On ističe da je, očigledno da mere koje su predlagali sindikati, ne daju rezultate.

- Od nadležnih organa očekujemo da odgovorni za povređivanje nastavnika budu sankcionisani - kaže Markov. - Događaji u Trećoj beogradskoj gimnaziji i Tehničkoj školi u Bačkoj Palanci nedvosmisleno ukazuju da u Srbiji još nije pronađeno rešenje za nagomilano nasilje u školama, a olako obećana brzina u rešavanju problema koji izjeda srpski prosvetni sistem ne doprinosi izlasku iz krize, već postojeće rane iznova produbljuje.

Forum, kao jednako odgovorne, vidi i one koji odlučuju, kao i one koji participiraju u donošenju odluka.

- Nakon majske tragedije, sindikati su se utrkivali ko će sesti bliže ministru prosvete ili tadašnjoj premijerki sa predlozima koji su uglavnom predstavljali reciklirane inicijative iz nekih ranijih vremena - navodi Markov. - Ti predlozi su potom usvajani kroz zakone, a da praktično u praksi nisu ni primenjivani, niti predstavljaju efikasno oružje u rešavanju narastajućeg nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)