NAĐENA SKICA S MASOVNIM GROBNICAMA: Svedočanstvo preživelog iz logora o Jajincima poklapa se sa rezultatima geofizičkih istraživanja

V. Crnjanski Spasojević

16. 05. 2024. u 07:13

DA su se masovne grobnice i lomače posmrtnih ostataka u Jajincima nalazile na mestima koje su detektovali georadari i geomagneti, potvrdila je skica, praćena svedočenjem, koju je jedan od istraživača Muzeja žrtava genocida nedavno pronašao u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda. Ovo je juče otkrio na zvaničnom predstavljanju rezultata istraživanja u Spomen-parku nadomak Beograda Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida.

НАЂЕНА СКИЦА С МАСОВНИМ ГРОБНИЦАМА: Сведочанство преживелог из логора о Јајинцима поклапа се са резултатима геофизичких истраживања

Foto: D. Milovanović

- Jedan od preživelih napravio je skicu sa obeleženim mestima na kojima su streljani ljudi u Jajincima i gde su kasnije organizovane lomače za spaljivanje posmrtnih ostataka Srba, Jevreja, Roma, antifašista i civila. To je bio deo šire "Specijane akcije 1005", koju su Nemaci sprovodili od 1942. širom Evrope, uklanjajući tragove zločina. Pronađeno svedočenje i skice poklapaju se sa onim što su otkrili stručnjaci Arheološkog instituta pri SANU i Centra za nove tehnologije "Viminacijum" - kazao je Arbutina.

Oni su, prvi put nakon 80 godina, istražili oko dva i po hektara Spomen-parka, da bi detektovali gde je pokopano oko 60.000 ljudi, najviše logoraša sa Starog sajmišta i Banjice, ali i mnogih drugih. Veruje se da je samo iz logora na Banjici tu streljano oko 30.000 ljudi, plus oni koji su direktno odvedeni na Jajince, a da nisu upisani u logorske knjige, kao i oni koji su ubijeni na drugim mestima, a tu samo pokopani. Najveći broj njih bili su Srbi, ali su Jajinci večna kuća i za nešto više od 6.000 jevrejskih žena, dece i starih, ubijenih u dušegupkama na putu od Sajmišta.

Na osnovu poratnih svedočenja zna se da su žrtve dovođene Avalskim drumom i po izlasku iz kamiona sprovođene do mesta gde će biti likvirane. Dešavalo se da na pogubljenje čekaju satima pored improvizovanih baraka. Streljali su ih vojnici Vermahta, kao i pripadnici 64. policijskog rezervnog bataljona, zaduženog za čuvanje logora Banjica, u kom su bili folksdojčeri.

Za kopanje raka u početku su bili angažovani radnici sa Centralnog i Novog groblja u Beogradu, masovne grobnice su kopane za 100 do 300 leševa, a kasnije su angažovani i sami logoraši, od kojih bi neki potom bili ubijeni.

Spomen-park Jajinci najveće je stratište srpskog naroda u Srbiji, a posle sistema logora Jasenovac, i na teritoriji bivše Jugoslavije.

"LEKAR SMRT"

TELA je pre ukopa obavezno pregledao lekar gestapovac Herbert (Ervin) Jung, koji je izdavao naredbe za "overavanje" preživelih. Tokom 1943. i 1944. godine, u barake su smeštani logoraši izabrani da izvrše ekshumacije i spaljivanja. Prema svedočenju preživelog Momčila Damjanovića, koji je iz Jajinaca uspeo da pobegne, "nebeski odred" onih koji su uklanjali tragove zločina (na istoku su se zvali "jedinice leševa"), činilo je pet banjičkih logoraša, 55 Jevreja i 35 Roma, koji su ubijeni u Jajincima kada su se ugasile poslednje lomače.

- Georadari i geomagneti registrovali su velike anomalije u zemljištu nastale zbog povećane temperature prilikom spaljivanja leševa i ostatke pepela - kazao je Arbutina i dodao da će, osim obezbeđivanja ovog stratišta fizičko-tehničkom zaštitom od dalje devastacije, Muzej uskoro organizovati i akciju čišćenja divljih deponija. Takođe, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu organizuju pešačke ture i edukativne radionice u Spomen-parku.

- Cilj nam je da narod počne da shvata razmere zločina koji su ovde počinjeni i oda pijetet žrtvama - rekao je Arbutina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!