POČELI DANI SOCIJALNE ZAŠTITE Gradonačelnik NS-a Đurić: Grad čine i ljudi koji imaju muke, treba im pomoći (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

13. 05. 2024. u 16:26

TRODNEVNA međunarodna konferencija pod nazivom „Da znanje i struka predvode – starateljska zaštita, usluge smeštaja i druge usluge u zajednici u okviru Dana socijalne zaštite” počela je juče na Spensu, u organizaciji Centra za socijalni rad Novi Sad, UG „Novosadski centar” i Grada Novog Sada.

ПОЧЕЛИ ДАНИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ Градоначелник НС-а Ђурић: Град чине и људи који имају муке, треба им помоћи (ФОТО)

Foto: Dnevnik

Izrazivši zadovoljstvo što je na jednom mestu okupljen ovako reprezentativan skup stručnjaka sa kojima se može unapređivati kvalitet života svih građana, posebno najranjivijih i najosetljivijih, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da je sistem socijalne zaštite jedan od najvažnijih stubova države, a samim tim i lokalnih samouprava.

– Jedan grad čine svi ljudi, i oni koji ostvaruju sjajne rezultate i uspehe, ali i oni koji imaju muke. Današnje vreme je veoma izazovno i nikad se ne zna kad će neko doći u problem, ali mi kao zajednica imamo sistemske i spremne odgovore – rekao je Đurić

On je potom nabrojao službe novosadskog CSR, od Dnevnog boravka za decu i mlade iz porodica u riziku, prihvatilišta za decu i omladinu „Sigurna kuća”, preko Prihvatilišta za žene i decu ugrožene porodičnim nasiljem „Sigurna ženska kuća”, do Savetovališta za brak i porodicu, te svratišta za beskućnike i decu ulice.

– Od 2018. broj primalaca novčane socijalne pomoći opada u proseku za 2,5 odsto, što je rezultat ekonomskog osnaživanja Srbije, ali i Novog Sada. Ja sam vam lično garant da će institucija Grada biti u funkciji svih naših građana i da će pravičnost, stručnost i profesionalnost biti moja osnovna načela rada i života – naveo je Đurić.

Dok je lane kao goruća tema bilo nasilje, ove godine je u fokusu starateljska zaštita, napomenula je direktorka novosadskog CSR Jelena Zorić.

– Broj korisnika svake godine raste od tri do pet odsto, a ove imamo 35.000 osoba koje su ostvarile neko pravo, meru ili uslugu u okviru Centra za socijalni rad, što čini devet odsto stanovništva u Novom Sadu – dodala je Jelena Zorić. – Jedan od ciljeva konferecije jeste da se afirmiše naš rad, pa otud i slogan da znanje i struka predvode, jer samo time možemo da se borimo protiv predrasuda. Važno je i da građani dobiju informacije koje sve vrste pomoći nudimo, i da steknu veće poverenje u našu instituciju. Prva asocijacija na CSR je davanje materijalne pomoći socijalno ugroženim i osetljivim grupama, ali mi smo prvenstveno organ starateljstva za one koji ne mogu sami o sebi da se brinu, a to su deca, odrasla i ostarela lica. U prethodnoj godini imali smo 1.407 korisnika, najviše u dnevnim boravcima i domskom smeštaju, ali i preko 500 starateljstava kada su u pitanju odrasli i stari, što čini 75 odsto ukupnog broja starateljstava i govori nam da sve više osoba ima mentalne poteškoće i da nam se demencija javlja na ranijem stepenu nego što je očekivano.

Prema njenim rečima, CSR je dostupan 24 časa i za svaku nepriliku koja desi u gradu uvek je prva adresa.

– U hitnim, neodložnim intervencijama morate naći rešenje, što zna da bude vrlo izazovno: kako da smestite korisnika u pola noći, da sprečite partnersko nasilje, da izdvojite decu koja su pod neadekvatnim roditeljskim staranjem, kako da reagujete kad se dese požari, poplave... Mislim da je ovo sistem od koga se najviše očekuje, nekad i preko njegovih mogućnosti, ali trudimo se da budemo snažni i da još bolje radimo – istakla je sagovornica.

(Dnevnik)

BONUS VIDEO: VUČEVIĆ U BANATSKOM DVORU -  Premijer u obilasku najvećeg podzemnog skladišta gasa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?