VEO PLAČA PREKRIĆE CEO "RIBNIKAR": Počele pripreme za prvu godišnjicu masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"

Lj.B.

25. 04. 2024. u 15:54

NA ulazu u OŠ "Vladislav Ribnikar" iz Ulice kralja Milutina, počeli su građevinski radovi kako bi se stubovi na koje će za godišnjicu ubistva devetoro đaka i školskog čuvara, biti postavljena instalacija "Veo plača".

ВЕО ПЛАЧА ПРЕКРИЋЕ ЦЕО РИБНИКАР: Почеле припреме за прву годишњицу масовног убиства у Основној школи Владислав Рибникар

Foto: D. Milovanović

Doskorašnji predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević kaže nam da je instalacija jedan od tri programa kojima će se 3. maja obeležiti godišnjica ubistva u "Ribnikaru":

- Umetnička instalacija "Veo plača" pokriće celu širinu školske zgrade. Tu će građani moći da polažu cveće i pale sveće - kaže nam Đorđević.

Drugi deo programa odvijaće se na Tašmajdanu, gde će biti prigodne priredbe, dok će se u Mitićevoj rupi odvijati aktivnosti pod nazivom "Kašičica ljubavi", 3. maja od 17 do 18 časova, a pozvani su svi učenici koji žele i mogu da učestvuju u pravljenju jednog velikog crteža.

Arhitekta Bratislav Tošković, član Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u "Ribnikaru", precizirao je da će program obeležavanja godišnjice početi izpred "Ribnikara" a odatle će se ići na Tašmajdan.

Stradali u krvavavoj bajci

NA sajtu OŠ "Vladislav Ribnikar" postavljene su fotografije sa imenima dvetoro stradalih učenika i čuvara. U tekstu In memoriam, ilustrovanom slikama ubijenih, napisano je:

- Izgubili smo ih u krvavoj bajci kakva se nigde i nikada nije dogodila, u neobjašnjivom piru pomračenog uma koji je trajao kraće od jednog malog školskog odmora.

- Ovo je veoma kompleksna stvar, ne radi se samo o tome da želimo da se sećamo tog bolnog događaja, već da želimo da to implementiramo u sve pore našeg društva i da se u budućnosti takve stvari ne bi dešavale - naveo je Tošković za RTS.

Sa predlogom da se u 8.40 oglase sirene za uzbunu, Savet roditelja se nije složio, pa je predloženo da se umesto sirena, koje bi mogle loše da utiču na đake, sa zvučnika pusti dečja graja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona