HTELI DA JE UPLAŠE, GAĐALI JE KAMENICAMA I PRETILI: Najstarija Srpkinja u Gnjilanu ostala u raljama birokratije i bez prihoda

Jelena Stojković

18. 04. 2024. u 10:10 >> 10:12

NAJSTARIJA Srpkinja u Gnjilanu Milena Pavićević, koja pored brojne torture albanskih ekstremista, nije želela da napusti svoju kuću i dozvoli da se na kući „vijori albanska zastava“, u svojoj 88. godini ostala je zaglavljena u raljama birokratije i bez dinara, jer ne može da produži ličnu kartu koja joj je istekla.

ХТЕЛИ ДА ЈЕ УПЛАШЕ, ГАЂАЛИ ЈЕ КАМЕНИЦАМА И ПРЕТИЛИ: Најстарија Српкиња у Гњилану остала у раљама бирократије и без прихода

Foto J. Stojković

- Treba da dođem do Vranja i produžim srpsku ličnu kartu, ali ja ne mogu jer mi je istekla da pređem administrativni prelaz, njihovu nemam, tako da i tih 100 evra koje oni daju ako uzmeš njihovu ličnu kartu ja nemam, penziju ne mogu da podignem, a nemam način da produžim ličnu kartu jer mi treba izvod koji treba da izvadim u Skoplju gde sam rođena – kaže Milena.

Srbi koji žive u ovom kraju pokušavaju da nađu način da joj pomognu. Mnogi od njih su spremni da odu do Skoplja, jer se Milena jako teško kreće.

- Nekako je otišla  do kosovske opštine i centra za civilni status, što je pandan našoj matičnoj službi i rekli su joj da je ima u sistemu jer je nekada posedovala UNMNIK – ličnu kartu i da joj sada treba novi izvod iz Skoplja. Ranije je, sećam se, odbijala da uzme kosovsku ličnu kartu i zbog toga nije primala kosovsku penziju od 100 evra, a sada ne može da prima ni srpsku jer joj je istekla lična karta – priča mlađi Srbin iz ovog kraja.

Milena nikada nije želela da ode iz grada u kome je provela život. Živi u svom kućerku u nekadašnjoj Ulici Stojadina Trajića, u samom centru Gnjilana. Godinama unazad su pokušavali da je uplaše, gađali je kamenicama i pretili, ali ona kaže da drugi dom nema. U neuslovnim prostorijama provodi starost čitajući knjige. Otečene noge govore da joj je zdravlje narušeno, a nove administrativne muke joj dodatno otežavaju život.

BONUS VIDEO: 

BRNABIĆ -  Sramota je da se Đorđe Stanković tokom rasprave u SE ne javi za reč, a narod mu plaća sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)