LOKALNA RAČUNARSKA MREŽA I BRZI INTERNET: Ministar Jovanović posetio osnovne škole u Velikoj Plani i Smederevu

Novosti online

01. 12. 2023. u 15:56

MINISTAR informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, posetio je danas OŠ „Sveti Sava“ u Velikoj Plani i OŠ „Dr Jovan Cvijić“ u Smederevu, koje su projektom Povezanih škola dobile lokalnu računarsku mrežu i ultra brzu optičku internet vezu brzine od 300 Mb/s i za čije učenike je organizovan poseban čas edukacije Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

ЛОКАЛНА РАЧУНАРСКА МРЕЖА И БРЗИ ИНТЕРНЕТ: Министар Јовановић посетио основне школе у Великој Плани и Смедереву

Foto: Ministarstvo

- Sve osnovne i srednje škole u Srbiji, njihove matične i izdvojene lokacije su kroz projekat Povezanih škola dobile brzi internet preko Akademske mreže Republike Srbije  - AMRES. U Velikoj Plani su to 22 lokacije, a u Smederevu 35. Dodatno sve matične lokacije osnovnih i sredih škola su dobile i lokalnu računarsku mrežu. Zahvaljujući Povezanim školama brzi internet je postao dostupan za 730.000 đaka i 100.000 nastavnika i profesora u Srbiji. U osnovnim školama „Sveti Sava“ u Velikoj Plani i „Jovan Cvijić“ u Smederevu danas je održan i poseban čas Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu koji intezivno radi na podizanju svesti i kontinuiranom održavanju edukacija o bezbednosti na internetu za učenike širom Srbije - istakao je Jovanović.

On je naglasio i da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu uvek na raspolaganju i da svako ugrožavanje dece u digitalnom okruženju može da se prijavi besplatno na broj telefona 19833 ili putem platforme Pametno i bezbedno.

- Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na interetu je za sada prvi i jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju. Centar i platforma Pametno i bezbedno su povezani sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, centrima za socijalni rad i domovi zdravlja, radi efikasnog i pravovremenog rešavanja svih prijava koji se tiču bezbednost dece na internetu - rekao je Jovanović.

BONUS VIDEO: "OTISAK" Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković u podkastu "Novosti" o aktuelnim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku