ŠTA JE APSURDNO U IMENU ULICE NIKOLE TESLE U VRŠCU: Naučnik izumeo dvosmernu struju, a njegov sokak - jednosmeran

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

20. 11. 2023. u 07:00

ULICA Nikole Tesle u Vršcu, koja sa svojih 500 metara dužine spada u najfrekventnije kratke saobraćajnice u gradu, specifična je po jednom detalju, koji mnogi Vrščani nisu primetili. Većim delom ona je jednosmerna, što je pomalo apsurdno, ako se uzme u obzir da je nazvana po naučniku koji je izumeo – dvosmernu struju.

ШТА ЈЕ АПСУРДНО У ИМЕНУ УЛИЦЕ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У ВРШЦУ: Научник изумео двосмерну струју, а његов сокак - једносмеран

Foto: J.J.Baljak

O tome se, međutim, nije vodilo računa 1962. godine, kada se odlučivalo o izmenama naziva gradskih ulica. To i ne čudi, jer je u to vreme najbitnije bilo koje ulice nazvati po Titu i njegovim saborcima. Po pravilu, to su uvek bile centralne saobraćajnice, dok su ostalim velikanima sramežljivo dodeljivane sporedne, takoreći nevažne ulice.

Tako je i veliki Tesla dobio jedan mali sokak, koji povezuje Ruski park sa Trgom Nikole Pašića. U donjem delu on je jednosmeran, a u gornjem, gde se asfalt širi, saobraćaj se odvija u dva smera.

Pre Tesle, ova kratka ulica imala je još tri imena. Od 1857. do 1922. zvala se Poštanska, s obzirom na to da se u njoj, na uglu sa današnjom ulicom Danila Ilića, nalazila prva vršačka pošta. U dva navrata nosila je i ime po Svetom Savi – Svetosavska se zvala od 1922. do 1941. i od 1944. do 1962. godine. U međuvremenu, tri godine je bila Ulica Adama Milera-Gutenbruna, istaknutog nemačkog kulturnog radnika, koji se borio za očuvanje nemačke kulture u Banatu.

Za ovu ulicu je specifično i to što se na njenom samom početku nalazi tzv. drajšpic – kuća na uglu, od koje se račvaju dve ulice. Sa njene desne strane je Teslina, a sa leve Ulica Gavrila Principa, koja je takođe jednosmerna, ali u suprotnom smeru. Nekada je na tom mestu bila radionica poznatog limara Getmana, a danas je to moderan stambeni objekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku