Šta sve čeka trudnicu i šta je potrebno pripremiti za dolazak bebe?

Promo

20. 10. 2023. u 17:19

Uz to što iščekivanje rođenja deteta, a posebno ako je u pitanju prvo dete, sa sobom donosi uzbuđenje, na budućoj majci je i velika odgovornost, pa je i sasvim očekivano da mnoge žene u tom periodu strepe.

Шта све чека трудницу и шта је потребно припремити за долазак бебе?

Foto: Unsplash

I baš zato bi priprema za dolazak bebe trebalo da bude temeljna, uzevši u obzir da je to izuzetno značajna faza u životu svake žene. Pored toga što svaka trudnica treba da ide na ekspertski ultrazvuk, onda kada joj to nadležni ginekolog preporuči, takođe je važno da bude upoznata i sa time kako teče trudnoća po nedeljama. Zatim sledi priprema u smislu da je potrebno nabaviti svu opremu, koja je neophodna u prvim danima života novorođenčeta. Na prvom mestu to mora biti odgovarajuća kozmetika i pelene za bebe, zatim flašice, te kolica za bebe, odgovarajuća odeća i drugo.

Upravo zato što je u pitanju takozvano drugo stanje, kako se često trudnoća naziva, žene se često suočavaju sa različitim promenama, pa je u tom smislu vrlo važno da budu upoznate sa time kako teče trudnoća po nedeljama, odnosno da poštuju termin kada bi trebalo da odu na ekspertski ultrazvuk, a da bi nadležni lekar mogao da utvrdi da li je sve u redu sa trudnoćom, te da li je eventualno potrebno nešto preduzeti. Tek posle toga na red dolaze flašice, cucla, pelene za bebe, odeća i druge potrepštine za prve dane detetovog života.

Kada treba ići na ekspertski ultrazvuk?

Posebno je važno da svaka buduća majka poštuje smernice koje joj daje nadležni ginekolog, a ne samo kada je u pitanju ekspertski ultrazvuk, nego i generalno kada su u pitanju uobičajeni ginekološki pregledi za trudnice, zatim preporuke koje se odnose na plan ishrane, odnosno eventualno na različite suplemente koje bi trebalo da konzumira u toku trudnoće.

U tom smislu je vrlo nezahvalno davati tačne informacije o tome kada je potrebno da trudnica ide na ekspertski ultrazvuk, jer to u velikoj meri zavisi od njenog zdravstvenog stanja i od stanja ploda, odnosno od procene samog ginekologa.

Svakako treba imati na umu i to da je redovno praćenje razvoja ploda izuzetno značajno i za majku i za bebu, a u tom smislu ekspertski ultrazvuk je važan zato što nadležnom lekaru daje sve informacije koje su mu potrebne o tome u kakvom stanju se nalazi plod, tako da lekar u principu upravo zahvaljujući takvom jednom pregledu može na vreme da reaguje ukoliko postoji problem.

Zbog svega toga se i preporučuje svakoj trudnici da u potpunosti poštuje preporuke nadležnog lekara o tome kada bi trebalo da ide na ekspertski ultrazvuk.

Kako izgleda trudnoća po nedeljama?

Većina trudnica već i sama zna da na internetu postoje brojne informacije o tome kako izgleda trudnoća po nedeljama, tako da mnoge od njih i potraže informacije o tome na vreme. U suštini to znači da će svaka buduća mama moći vrlo precizno da dobije informacije o tome šta će se događati u njenom telu u toku svake sedmice trudnoće, odnosno kroz koje faze će proći i ona i beba.

Samim tim što će dobiti precizne informacije o tome kako izgleda trudnoća po nedeljama, svaka buduća majka će zapravo biti spremna na promene koje je očekuju, te će zahvaljujući tome i biti u mogućnosti da reaguje blagovremeno.

I na kraju, pelene za bebe

Verovatno najlepši period u toku svake trudnoće za svaku buduću mamu jeste onaj trenutak kada je potrebno kupiti sve potrepštine za prve dane detetovog rođenja.

Iako nema spora da su pelene za bebe u tom smislu vrlo važne, te da treba kupiti one koje će odgovarati detetu po kilaži u tom periodu, takođe je važno kupiti i sve druge potrepštine, makar one koje će bebi biti potrebne u toku prvih dana života. Na prvom mestu se misli na odgovarajuću kozmetiku, zatim na kadicu za kupanje, te odeću, s tim što svakako pelene za bebe ne smeju biti zaboravljene. A pojedini roditelji idu i korak ispred, pa u osnovnu opremu za prve dane detetovog života ubrajaju i kolica, krevetić i sve ostale potrepštine, jer će zahvaljujući kupovini svega toga u velikoj meri olakšati i prve dane detetovog života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku