SRPSKI VOJNICI U SLOVENIJI: Pripadnici VS pomažu građanima u otklanjanju posledica poplava (FOTO)

Novosti onlajn

14. 08. 2023. u 10:46

PRIPADNICI Vojske Srbije, koji su prošle nedelje upućeni u Republiku Sloveniju, svakodnevno su angažovani na realizaciji različitih zadataka kako bi pomogli građanima ove zemlje u otklanjanju posledica katastrofalnih poplava.

СРПСКИ ВОЈНИЦИ У СЛОВЕНИЈИ: Припадници ВС помажу грађанима у отклањању последица поплава (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

- Naš kontingent težišno je angažovan na severoistoku zemlje u najteže pogođenim oblastima – Koruškoj i Štajerskoj – gde su, usled poplava i klizišta, prekinute putne komunikacije i otežano snabdevanje stanovništva osnovnim životnim potrepštinama.

Letačke posade helikoptera Mi-17 i H-145M, ojačane pripadnicima specijalnih jedinica Vojske Srbije, realizuju vazdušni transport spasilačkih ekipa, civila, vode, goriva i drugog materijala, provodeći u vazduhu više od osam časova dnevno.

Foto: Ministarstvo odbrane

Istovremeno u ugroženim područjima inžinjerijska radna grupa izvodi radove na raščišćavanju i popravci oštećenih puteva i sanaciji mnogobrojnih klizišta, dok pripadnici ABH službe Vojske Srbije realizuju biološku dezinfekciju puteva, zemljišta i objekata, uz upotrebu auto-cisterni i savremenih uređaja za dezinfekciju.

Pripadnici Vojske Srbije tokom angažovanja u humanitarnoj operaciji u Sloveniji nailaze na odličan prijem meštana, koji našim vojnicima iskazuju zahvalnost za pruženu pomoć i požrtvovan rad na stvaranju uslova za normalizaciju života.

Foto: Ministarstvo odbrane

Učešćem u humanitarnoj operaciji sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava u Republici Sloveniji, Vojska Srbije pokazuje spremnost i obučenost da u kratkom roku reaguje radi pružanja pomoći u područjima pogođenim elementarnim nepogodama, ne samo u zemlji već i u regionu. Na taj način, potvrđuje se i opredeljenost Republike Srbije za jačanje regionalnih odnosa i saradnje - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Pokazno gađanje Vojske Srbije sa novim naoružanjem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku