NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Kiša neće prestajati, evo kakvo nas vreme čeka danas i narednih dana

Novosti online

03. 06. 2023. u 07:38

U SRBIJI će danas biti promenljivo i nestabilno vreme s kišom i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Киша неће престајати, ево какво нас време чека данас и наредних дана

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Najniža temperatura od 12 do 16, najviša od 23 do 26 stepeni Celzijusa, vetar slab, severni i severzoapadni. Tokom jutra oblačno, mestimično sa kišom, u centralnim predelima i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Na severu Vojvodine vedro i sunčano vreme.

U Beogradu će danas biti promenljivo vreme s kišom u pojedinim delovima grada i temperaturom od 16 do 24 stepena.

Od meteoropatskih reakcija mogući su umor, glavobolja i nesanica, a zbog očekivane biometeorološke situacije tegobe mogu osetiti osobe sa srčanim i respiratornim oboljenjima. Učesnicima u saobraćaju savetuje se dodatna opreznost.

Upozorenje na vremenske nepogode

- Danas se lokalno intenzivni pljuskovi sa grmljavinom (od 20 do 40 mm kiše za kratko vreme, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i više) i lokalnom pojavom grada očekuju uglavnom južno od Save i Dunava, a sutra samo u brdsko-planinskom području istočne, južne i jugozapadne Srbije - navodi se u upozorenju RHMZ.

Foto: Printscreen/RHMZ

Upaljen meteo alarm

Narandžasti meteo alarm danas je, zbog kiše i grmljavine, na snazi u zapadnoj, istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na području Beograda, Šumadije, Pomoravlja i na Kosovu i Metohiji.

Foto: Printscreen/RHMZ

Kako objašnjavaju iz RHMZ to znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Vodostaji u porastu

Na Savi kod hidrološke stanice Šabac i na Dunavu hidrološke stanice Smederevo vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici i na gornjem toku Zapadne Morave tokom 02. i 03. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

Na Mlavi i Peku narednih 48 časova vodostaji će biti u umerenom porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima.

Vreme narednih dana

U nedelju sunčani periodi uz dnevni razvoj oblaka sa povremenom kišom i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Veća šansa za pljuskove je u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji, a više sunčanih sati biće na severu. Vetar slab do umeren severni. Pritisak malo iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 12°C do 15°C, a maksimalna od 23°C do 27°C. Uveče je moguća kratkotrajna kiša ponegde na zapadu i severu. Temperatura u 22h od 15°C do 19°C.

U ponedeljak toplije i sparno sa dužim sunčanim periodima u prvom delu dana, a popodne nestabilno sa razvojem oblaka uz povremenu kišu i kratkotrajne lokalne pljuskove sa grmljavinom, najpre na zapadu i jugu Srbije. Kiša i pljuskovi su mogući i uveče i u noći ka utorku.

Od utorka do kraja iduće sedmice se nastavlja promenljivo i nestabilno vreme sa smenom sunčanih i oblačnih perioda i kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima.

BONUS VIDEO: OSLIKAVANjE HRAMA U TRSTENIKU - Pogledajte kako izgledaju prvih 1.000 kvadrata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku