POREMEĆAJ U CREVIMA - POSLEDICE NA PLUĆIMA: Otkriće australijskih naučnika moglo bi da promeni pogled na HOBP

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

17. 03. 2024. u 06:15

MIKROBIOM creva ima ključnu ulogu u bolestima pluća, odnosno u razvoju hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), saopštili su naučnici sa Centenary Institute pri University of Technology Sydney i istraživači sa Hunter Medical Research Institute.

ПОРЕМЕЋАЈ У ЦРЕВИМА - ПОСЛЕДИЦЕ НА ПЛУЋИМА: Откриће аустралијских научника могло би да промени поглед на ХОБП

Foto Shutterstock

Ovo saznanje, po rečima istraživača, otvara put novim terapijskim tretmanima, a rezultati su objavljeni u časopisu Gut.

Hronična bolest pluća, koju karakteriše otežano disanje, uzrokovana je dugotrajnim udisanjem dima cigarete ili izlaganjem zagađenju iz vazduha ili drugim toksičnim jedinjenjima. Spada u treći vodeći uzrok smrti u svetu.

Ključna otkrića studije uključuju identifikaciju različitih crevnih bakterija koje se dovode u vezu sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i potencijalnu efikasnost prenosa fekalne mikrobiote kao tretmana. Studija je takođe pokazala poboljšane ishode za pacijente sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća kroz nutritivne intervencije prilagođene mikroorganizmima koji se nalaze u crevima.

- Creva su domaćini najvećem i najraznovrsnijem mikrobiomu u telu koji, u zavisnosti od svog sastava, može ili da izazove ili da spreči upalu, uključujući i pluća - naglasio je profesor Fil Hansbro, jedan od vođa studije i direktor Centenary UTS Centre for Inflammation. - Uspeli smo da identifikujemo specifične bakterije creva koje imaju veze sa razvojem HOBP u laboratorijskim miševima, potvrđujući složenu interakciju između gastrointestinalnog mikrobioma, upale i bolesti pluća.

Profesor Hansbro je dodao da je studija takođe pokazala potencijalnu efikasnost prenosa fekalne mikrobiote u lečenju hronične opstruktivne bolesti pluća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!