I DALJE NAM POLOVINA ŽENA OBOLELIH OD RAKA DOJKE PREMINE: Stručnjaci upozoravaju na crne brojke u Srbiji

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

20. 03. 2024. u 07:30

BEZ obzira na to što se osvajaju nove tehnologije i prave novi lekovi za karcinom, činjenica je da od njega ljudi i dalje masovno umiru. Takva je situacija i sa rakom dojke od kojeg u Srbiji godišnje umre 1.800 žena od 4.300 dijagnostikovanih. Po broju preminulih smo na prvom mestu u Evropi.

И ДАЉЕ НАМ ПОЛОВИНА ЖЕНА ОБОЛЕЛИХ ОД РАКА ДОЈКЕ ПРЕМИНЕ: Стручњаци упозоравају на црне бројке у Србији

Foto: D. Milovanović

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Ivan Marković iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da je kasni stadijum bolesti u vreme prvog javljanja lekaru najvažniji uzork ovakvog stanja:

- I dalje se na prvom pregledu dijagnostikuje oko 35 odsto pacijentkinja sa uznapredovalim rakom dojke koji se proširio na limfne čvorove, što ukazuje i na postojanje mikrometastaza u udaljenim organima koje se tada ne mogu sa sigurnošću dokazati. Nažalost, još oko 10 odsto pacijentkinja ima vidljive udaljene metastaze u trenutku dijagnostike. U ovakvoj situaciji i dalje značajan broj pacijentkinja ima lošu prognozu bez obzira na dostupno lečenje.

o Da li agresivnost tumora može da bude uzrok da lekovi ne pomažu?

- Poslednje dve decenije naučna istraživanja su pokazala postojanje agresivnijih formi karcinoma dojke. Najpre, takozvani HER2 pozitivni karcinom dojke, koji je imao značajno lošiju prognozu do uvođenja ciljane terapije monoklonskim antitelima - lekovima koji specifično deluju upravo na te izmenjene delove tumorske ćelije.

o Koji je tip tumora dojke najagresivniji?

- Najagresivniji podtip je trostruko negativni karcinom dojke. Tumorske ćelije ovog podtipa nemaju na svojoj povrišini ni hormonske receptore (estrogen i progesteron) ni HER2 receptore, pa su terapijske opcije bilo preoperativne, bilo postoperativne hemioterapije imale skroman učinak, i brzo je dolazilo do recidiva bolesti.

FOTO: Arhiva novosti

prof.dr Ivan Marković

o Da li Srbija ima najsavremeniju terapiju za obolele od karcinoma dojke?

- Osnovni vidovi lečenja raka dojke su hirurgija, radioterapija i hemioterpija, odnosno sistemska terapija. Hormonska terapija rezervisana je za hormonski zavisne podtipove karcinoma dojke i dostupna je nekoliko decenija. Od pre dvadesetak godina u Srbiji je omogućena i ciljana terapija anti HER2 jednim lekom. Od pre nekoliko godina dostupan je i drugi lek iz iste grupe, koji u visokom procentu mogu da "istope" tumore i metastaze koje imaju HER2 receptor na svojoj membrane. Očekuje se i odobrenje imunoterapije u kombinaciji sa citostaticima za trostruko negativne, najagresivnije, karcinome dojke sa sličnim očekivanjama u lečenju ovog specifičnog podtipa. Generalno sa navedenim terapijama može se reći da je lečenje ranog karcinoma dojke vrlo dobro pokriveno.

o Može li se reći da je ova terapija dostupna svim ženama u Srbiji?

- Dostupnost specijalizovane hirurgije mogla bi da bude obezbeđena stalnom edukacijom hirurga kojima bi hirurgija dojke bila centralna delatnost ili formiranjem centara za hirurgiju dojke, koja u svremenim uslovima mora imati obučene timove i svu prateću opremu i neposrednu komunikaciju sa plastičnim onkohirurzima. Slično je i sa dostupnošću radioterapijskih mašina sa akcentom da se ova terapija sprovodi kroz oblik dnevnih bolnica.

o Da li se svaki rak dojke primarno hirurški leči?

- Primarna hirurgija rezervisana je samo za tumore manje od dva centimetra bez metastaza u limfnim čvorovima pazušne jame ili veće hormonski zavisne karcinome.

Foto Pixabay free images

o Šta je po vašem mišljenju najveći problem u pravovremenom otkrivanju raka dojke u našoj zemlji?

- Nedovoljno spovođenje skrininga. Rana dijagnostika raka kada je u minimalnoj ili početnoj formi je pitanje državne strategije. Još pre petnaestak godina postavljeni su principi skrininga za rak dojke, grlića materice i debelog creva. Mamografija je predviđena kao "zlatni standard" za žene od 50. do 69. godine, svake dve godine. Da bismo postigli smanjenje smrtnosti u narednih 10 do 20 godina neophodno je da se bar 75 odsto žena odazove na skrining.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)