SLOBODAN Šaranović (76) i Danilo Radonjić (62) nisu se mirili sa smrću brata, odnosno sina. Planirali su osvetu, a njihova glavna meta bili su Luka Bojović i njegova ekipa. Bili su uvereni da oni stoje iza otmice i smrti Slobodana Radonjića 2009. godine, a neki mesec kasnije i ubistva Branislava Šaranovića. Formirali su svoj klan za egzekucije.

Ova saznanja bezbednosnih službi Crne Gore i Srbije uskoro su dobila i svoju potvrdu. Nagrada, koju je raspisao Šaranović, navodno, nikada nije isplaćena, ali je on dobio informacije koje je tražio.

- Postoji priča da je Šaranović tražio pomoć i od Brana Mićunovića, kako bi osvetio brata - navodi izvor "Novosti" iz crnogorskih bezbednosnnih struktura. - Mićunović je to odbio uz obrazloženje da neće da se meša u taj sukob. Onda je odlučio da uzme stvar u svoje ruke i bez obzira na godine angažuje ubice. U tome mu je svesrdno pomagao Radonjić.

ŠARANOVIĆ i Radonjić su tada, kako se sumnja, organizovali kriminalnu grupu, čiji je jedini zadatak bio da pobije ljude Luke Bojovića.

- U jednom stanu u Mirijevu nedugo zatim pronađeni su eksploziv, oružje, lažna dokumenta... - navodi izvor "Novosti". - Tada smo operativnim radom sprečili obračun klanova. Situacija se tada privremeno umirila, a Danilo Radonjić se povukao u Crnu Goru, gde ima jake veze u kriminalnim i političkim strukturama. Početkom septembra se vratio u Beograd i sve je "mirisalo na krv". Navodno, planirao je da ubije Filipa Koraća.

SUPROTNI klan, međutim, bio je brži. Osmog dana septembra 2011. godine u klasičnoj sačekuši, u Zumunu i po "receptu smrti" Bojovićeve ekipe, koju nazivaju i nastavkom "zemunskog klana", izrešetan je auto Danila Radonjića. U kiši metaka sa skutera u pokretu, pored Radonjića ubijen je i njegov prijatelj Dženan Ramović iz Bara.

- Ubistvo Radonjića i Ramovića je naručeno - saopštio je tada Milorad Veljović, direktor srpske policije. - Ovo ubistvo nije obično, niti slučajno.

Odmah je bilo jasno da je reč o organizovanom i do detalja isplaniranom ubistvu. Napadači su tačno znali trasu kretanja "mercedesa" u kom su bile mete. Nijedan metak koji su ubice ispalile nije oštetio školjku automobila, već su svi završili u glavi, vratu i grudima žrtava.

RADONjIĆA UBIO TIGAR Postoje operativni podaci da je na Danila Radonjića pucao mladić iz Sutomora sa nadimkom Tigar iz ekipe Luke Đurovića, dok je suvozač na skuteru bio jedan Banjalučanin - saznaju "Novosti". Operativci beogradske policije pronašli su čak i stan u kojem su se ova dvojica krila i pripremala napad, ali je sve bilo "počišćeno". Te 2011. policija je imala čak i svedoka, koji im je detaljno opisao kako su Tigar i Banjalučanin organizovali i počinili ovo dvostruko ubistvo. On je pristao i na saradnju, ali, iz nekog razloga, za to nije bilo sluha kod tadašnje ministarke pravde Snežane Malović, pa je ceo "dogovor" propao.

Onda je nastupilo zatišje. Činilo se da se ubistvom Danila Radonjića rat završio. Ubrzo će, međutim, biti jasno da je suprotna ekipa samo "lizala rane" i spremala kontranapad. To se i dogodilo 28. aprila 2013. godine. U centru Beograda ubijen je Nikola Bojović, rođeni Lukin brat.

UBICA je u Bojovića ispalio 15 metaka, rano ujutru, a potom, iskoristivši nastali opšti metež, nestao u nepoznatom pravcu. Jedan od metaka pogodio je žrtvu u glavu i nije joj bilo pomoći.

Nekoliko meseci kasnije, 2. septembra, policije Srbije i Crne Gore saopštile su zajedno da je rasvetljeno nekoliko ubistava počinjenih u dve zemlje i da je jedno od njih - Nikole Bojovića. Kao direktni izvršilac označen je Saša Cvetanović, zvani Pitbul. Kao njegov saučesnik optužen je Ratko Koljenšić, dok je zločin, kako su saopštili, organizovao Miloš Delibašić. Sve je urađeno po nalogu Slobodana Šaranovića.

RASVETLjAVANjU zločina u Beogradu prethodilo je hapšenje osumnjičenog za ubistvo Pančevca Miloša Vidakovića u centru Budve. I ovde se Miloš Delibašić pojavio kao neko ko je organizovao likvidaciju, dok su Miloš Vojnović i Slaviša Novaković osumnjičeni da su izvršioci.

- Krvavi niz započeo je otmicom i nestankom Slobodana Radonjića, koji je kobnog dana, 27. jula 2009. godine, izašao iz svog stana kako bi se video sa Lukom Đurovićem i Milanom Vujovićem, bliskim saradnicima Luke Bojovića - policijska su saznanja. - Motiv otmice i ubistva Radonjića krije se u neraščišćenim računima oko trgovine narkoticima, odnosno činjenice da je Slobodan ostao dužan novac za kilogram kokaina, vrednog između 30.000 i 40.000 evra.

KUMOVI Danilo Radonjić i Branislav Šaranović, dok su pokušavali da dođu do Đurovića, obojica su ubijeni. Onda je krenuo lov na Luku Bojovića. Sumnjalo se da je Šaranovićev rođeni brat Slobodan poslao dvojicu svojih telohranitelja kako bi likvidirali novog vođu "zemunskog klana", ali je taj zločin sprečen. Tada su sa arsenalom oružja i eksplozivom uhapšeni Dalibor Despotović, Miloš Kljajić kao i rođeni brat Saše Cvetanovića - Jugoslav Cvetanović koji je, inače, radio u Šaranovićevom kazinu "Slavija" i, prema nezvaničnim informacijama, pružao logistiku.

U stanu koji su koristili zaplenjeno je nekoliko automatskih pušaka i pištolja, velika količina eksploziva, „zolje“, okviri za pištolje i puške, nekoliko stotina metaka, maske, ali i pedesetak falš policijskih znački. Kada taj napad nije uspeo, po policijskim sumnjama, Šaranović je, kako bi osvetio brata, angažovao sestrića Miloša Delibašića (29) iz Beograda.

DELIBAŠIĆ je postao poznat policiji posle pljačke "Izrael dajmond centra", iz kog je ukrao nakit vredan dva i po miliona evra. Nedavno je u Specijalnom sudu u Beogradu za tu pljačku osuđen na pet godina zatvora.

U međuvremenu Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv okrivljenih za ubistvo Nikole Bojovića. Ova optužnica vraćena je na doradu. Na iznenađenje mnogih i Crna Gora je podigla identičnu optužnicu. Na obe su imena Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića. Oni suđenje čekaju u pritvoru u Spužu, dok su u beogradskom kazamatu Delibašić i Cvetanović. Šaranović je navodno, ubistvo Bojovića platio 30.000 evra.

POLICIJA sumnja, a to predstojeće suđenje treba da dokaže i da je Slobodan Šaranović platio još najmanje dva ubistva, koja je pripremala plaćenička grupa Miloša Delibašića. Navodno, u toj nameri ih je osujetilo hapšenje. Nove mete Šaranovića trebalo je da budu dvojica bliskih saradnika Luke Bojovića - Filip Korać i Rade Rakonjac. Ipak, ovaj drugi nije izbegao zločinačku ruku.

- Filip Korać sumnja da je napad na njega pripremao Delibašićev blizak saradnik Đorđe Zafirović, zvani Đorđe Nišlija, koji se odmetnuo od klana Luke Bojovića - operativna su policijska saznanja. - Podzemlje nagađa i da je Zafirović taj koji je organizovao i učestvovao u ubistvu Radeta Rakonjca aprila prošle godine.

Ipak, Slobodan Šaranović, kao i ostali uhapšeni, negirali su da imaju veze sa ovim ubistvima. Tvrdili su da im je sve "napakovano".

- Pitao sam ga da li je ikada negde nekome rekao da sumnjiči Bojoviće za ubistvo svog brata Branislava Šaranovića i da li je mislio da su oni odgovorni, a on mi je odgovorio: "Da sam mislio da su oni, ne bih izlepio celu Podgoricu i Beograd plakatima i nudio nagradu od milion evra za bilo kakvu informaciju o onome ko je naručio ubistvo mog brata", preneo je reči svog klijenta crnogorski advokat Zoran Piperović.