DA ZAVRŠIMO HRAM, SABORNO DELO LJUBAVI: Poziv Crkvenog odbora za gradnju Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama

M. SEKULOVIĆ

21. 05. 2024. u 12:12

Izgradnja Sabornog Hrama Svetog Simeona Mirotočivog se primiče svome završetku gde je, kako to obično biva, potrebno uložiti najviše pažnje, znanja, ljubavi i sredstava. Ovaj monumentalni, saborni poduhvat naše bogomspasavane Eparhije budimljansko-nikšićke, njenog sveštenstva, monaštva i vernog naroda je blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija obogaćen novoodobrenim projektom izgradnje Eparhijskog centra i episkopske rezidencije pri ovome hramu, jer se sabornost ovoga Svetoga hrama upravo i ogleda u tome što on treba da služi za proširenu, sadržajniju i obogaćenu misiju eparhijskog Episkopa.

ДА ЗАВРШИМО ХРАМ, САБОРНО ДЕЛО ЉУБАВИ: Позив Црквеног одбора за градњу Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама

M. SEKULOVIĆ

Stoga se Vaša sveta majka Crkva obraća Vama, svojoj deci, zaštitnicima, dobrotvorima i poštovaocima da uzmete opšteg učešća u finansiranju i dovršavanju ovog monumentalnog poduhvata koji će još jednom blagoverne i hristoljubive žitelje Berana i vasojevićkog kraja staviti na značajno mjesto na mapi Svetosavlja.

Ovo je deo obraćanja Crkvenog odbora za gradnju Sabornog hrama Svetog Simeona u Beranama, koji je uputio opšti poziv za pomoć za gradnju hrama blagovernom srpskom narodu Berana i Vasojevićkog kraja.

- Zato i Vas dragi sugrađani, saplemenici, saborci, braćo i sestre Srbi pravoslavni kao odbor za izgradnju ove svetinje molimo da svako da, makar i mali doprinos završetku ove Svetinje. Svaki će doprinos, makar i najmanji, ne samo pomoći da se ovo saborno delo ljubavi završi nego će vratiti duh sveopšteg napretka i blagostanja srpskom narodu. Ne smemo nikad smetnuti sa uma drevnu srpsku duhovnu zakonitost da gradeći Hram ne samo da izgrađujemo sebe već i radujemo sene predaka i svetlimo put našim potomcima i celom srpskom rodu, kažu iz Crkvenog odbora.

Gradnja sabornog, katedralnog hrama Eparhije budimljansko nikšićke, počeo je davnog 30. Jula 2020 gidine, kada je kamen temeljac na praznik Svete velikomučenice Marine osveštao počivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

GRADNjA

Vrlo brzo nakon početka gradnje hrama, zastalo se zbog dodatnog angažovanja na projektu, odnosno čekanju na neophodne dozvole i saglasnosti, za hram dimenzija u osnovi 27 metara sa 37 metara. Crkveno zdanje ima oko 500 metara kvadratnih korisne površine u prizemlju i galeriju od oko 118 metara kvadratnih. Autor projekta, po kome se gradi Saborni hram u Beranama, je arhitekta prof. dr Ljubiša Folić.

Crkva je u obliku grčkog slobodnog krsta. Iznad centralnog dela, na visini od oko 21 metra, je kupola, a na istočnoj strani oltarski prostor koji se sastoji od traveja i oltarske apside, završene kupolom i dve bočne apside. Sa severne i južne strane su bočne konhe, a sa zapada posebno naglašeni ulazni portal i zvonici, visine oko 13 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)